Forțele ucrainene urmăresc Rusia peste tot în lume: Accesul Moscovei la aurul sudanez, perturbat de unitățile speciale ale serviciului de informații militare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldații ai Armatei Guvernamentale de Eliberare a Poporului din Sudan (SPLA)
Soldații ai Armatei Guvernamentale de Eliberare a Poporului din Sudan (SPLA)

Forțe ucrainene din cadrul structurii de informații a aratei Ucrainei (HUR) luptă de partea guvernului sudanez împotriva Forțelor de Sprijin Rapid (RSF) antrenate și echipate de ruși, a informat miercuri Wall Street Journal.

Misiunea ucrainenilor este, printre altele, perturbarea intereselor Moscovei în țară, inclusiv tăierea accesului la veniturile rezultate din exploatarea aurului.

Potrivit Wall Street Journal, care și-a bazat articolul pe relatările militarilor ucraineni care luptă în Sudan, primul contingent ucrainean de aproximativ 100 de oameni din unitatea Timur aparținând serviciilor de informații militare HUR, a sosit în Sudan în august anul trecut pentru a-și evacua cetățenii din Sudanul asediat de rebelii Forțelor de Sprijin Rapid (RSF).

De asemenea, ucrainenii trebuiau să sprijine armata sudaneză în lupte și să o antreneze în războiul cu drone și asistență în atacurile asupra liniilor de aprovizionare RSF.

”Scopul nostru nu a fost niciodată să urmărim soldați Wagner individuali. Scopul a fost să perturbe interesele Rusiei în Sudan”, a declarat pentru cotidian un soldat ucrainean sub numele de cod ”Prada”. 

 

Aur și arme 

 

După cum subliniază WSJ, Ucraina și Rusia s-au aflat în părți opuse ale războiului civil sudanez, în primul rând din cauza celor două resurse cheie ale Sudanului: armele și aurul

După cum a recunoscut șeful HUR, generalul Kirilo Budanov, într-un interviu acordat ziarului, Ucraina a primit o cantitate semnificativă de arme de la autoritățile sudaneze. 

„Diferitele țări au plătit pentru asta (...). Aveau o selecție mare de arme (...). Puteți găsi orice, de la arme chinezești până la arme americane”, a spus generalul. „Războiul este o afacere riscantă. Suntem în plin război cu Rusia. Au unități în diferite părți ale lumii și uneori încercăm să-i lovim acolo ”, a adăugat el, fără a confirma participarea soldaților săi la luptele din Sudan. 

Interesele Rusiei în Sudan, unde Grupul Wagner este activ de ani de zile, se concentrează pe minele de aur.

Soldații ruși urmau să antreneze soldați RSF, care la rândul lor urmau să asigure siguranța în minele operate de entitățile rusești. După cum notează ziarul american, doar aproximativ 30% aurul extras în țară este contabilizat oficial de banca centrală. O mare parte din restul - aproximativ 4 miliarde USD - ar trebui să meargă în Rusia. 

„Nu poți învinge Rusia pur și simplu luptând într-o mică bucată de teritoriu, ca pe frontul ucrainean. Dacă au mine de aur în Sudan, trebuie să le facem neprofitabile ”, a spus un soldat poreclit Prada. 

Potrivit cotidianului, implicarea ucrainenilor a adus rezultate. După antrenamentul în utilizarea dronelor, forțele generalului Burhan a reușit și primul succes pe câmpul de luptă din ultimele câteva luni - recucerirea unei mari părți din Omdurman.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel