Forțele ucrainene s-au retras din Soledar „Pentru a salva viața personalului”. Rolul orașului Bahmut a crescut

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, generalul Alexander Syirski. Sursa Foto: Facebook/GeneralStaff.ua
Comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, generalul Alexander Syirski. Sursa Foto: Facebook/GeneralStaff.ua

Forțele Armate ale Ucrainei s-au retras complet din orășelul Soledar, regiunea Donețk, potrivit purtătorului de cuvânt al Grupului ucrainean de Luptă Est, Serghei Cerevati.

Pe 25 ianuarie, comandamentul ucrainean a confirmat pentru prima dată că Forțele Armate ale Ucrainei au fost retrase din orașul Soledar.

„Pentru a proteja viața personalului, Forțele de Apărare s-au retras din Soledar și s-au deplasat pe linii de apărare dinainte pregătite. Apărătorii Soledarului au realizat o mare faptă de arme, reușind să-și păstreze pozițiile, deși inamicul avea o superioritate de 3-5 militari la 1”, a declarat Cerevati, citat de BBC Ukraine.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Forțele Armate ucrainene și-au îndeplinit sarcina principală: nu au permis trupelor rusești de pe direcția Donețk să avanseze sistematic și să ajungă în spatele forțelor ucrainene, iar ulterior să pătrundă în adâncimea operativă a dispozitivului ucrainean.

Linia frontului în zona Soledar a fost nivelată și nu există încercuire sau capturare a soldaților ucraineni, a adăugat Cerevati.

„Acesta este războiul. Fiecare lider militar ia decizii în funcție de beneficiul maxim pentru trupele sale. Nu ne putem permite luxul pe care inamicul nostru și-l permite, acela de a arunca pur și simplu luptători pentru a fi uciși. Încercăm să manevrăm, să executăm foc, să folosim tactici de grupuri mici pentru a deruta și a doborî cât mai mulți inamici posibil”, a precizat Cerevati.

El a adăugat că Federația Rusă dorește să atragă atenția asupra „micului oraș Soledar pe fondul faptului că a suferit înfrângeri semnificative în regiunea Kiev și în timpul operațiilor Harkov, Liman și Herson”.

 

Pierderile F. Ruse la Soledar, la nivelul a două războaie cecene

 

La începutul lunii ianuarie 2023, luptele pentru orașul Soledar, situat la 20 km nord-est de Bahmut, s-au intensificat. Rușii au lansat atacul principal pe această direcție și au considerat capturarea Soledarului ca fiind cheia încercuirii orașului Bahmut.

Rușii au suferit pierderi uriașe de personal, care pot fi comparate cupierderi ale agresorului în două războaie cecene. ”Au provocat inamicului pierderi uriașe de personal, care pot fi comparate cu pierderile agresorului în cele două războaie cecene”, mai spunea Cerevati. 

Încă din 10 ianuarie, rușii au început să susțină că au preluat complet Soledarul. Mai târziu, pe 13 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a raportat despre capturarea completă a orașului. Statul Major ucrainean a infirmat această informație și a declarat că acolo sunt lupte.

Armata rusă a început să avanseze spre Bahmut în vara anului 2022, iar luptătorii companiei militare private „Wagner” au luat parte activ la ofensivă. Cu toate acestea, rușii nu au reușit niciodată să cucerească acest oraș mare.

În urmă cu doar un an, Soledarul avea o populație de aproximativ 10.000 de oameni, iar acolo lucra principalul furnizor de sare al Ucrainei și al întregii regiuni.

 

Rolul orașului Bahmut a crescut

 

Capturarea Soledarului va complica și mai mult situația din Bahmut. Este important ca Rusia să ia acest mare oraș și apoi să aibă ocazia de a continua atacul asupra aglomerării urbane Konstantinovka – Sloviansk – Kramatorsk, cu o populație totală de aproximativ 370.000 de locuitori.

Bătăliile pentru Bahmut și Soledar au arătat că forțelor ruse le este extrem de greu să ocupe orașele mari din Donbas, deoarece nu au reușit să pătrundă, într-un interval de timp rezonabil, cu infanteria și tancurile în localitățile respective pentru a-și asigura controlul. Superioritatea în artilerie s-a dovedit în timp una fragilă, ucrainenii primind și ei sisteme din Occident, și le-a asigurat, forțelor ruse, doar capacitatea de a eroda foarte lent apărarea ucraineană.

După cum a subliniat anterior, expertul militar Kostantin Mașoveț în raportul său, situația generală din zona Soledar nu va arăta foarte favorabilă pentru ruși, chiar dacă vor ocupa orașul.

Potrivit acestuia, în spatele Soledarului există o linie de apărare suficient de puternică a forțelor armate, ucrainene.

La nord-vest de oraș, nivelul solului se ridică treptat și Forțele Armate ucrainene vor deține o poziție dominantă în raport cu terenul de pe care rușii încearcă să atace.

„Chiar dacă, comandamentul ucrainean va decide o retragere completă din zona Soledar, acest lucru nu va aduce în niciun caz trupele ruse mai aproape de „obiectivul lor de vis” - blocarea completă a orașului Bahmut din nord, ", a declarat Mașoveț.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel