Forţele ruse de ocupaţie au aruncat în aer barajul de pe Nipru de la Nova Kahovka, regiunea Herson (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Centrul pentru comunicare strategică și securitate informațională din cadrul Ministerului ucrainean al Culturii, a publicat o înregistrare video cu centrala hidroelectrică de la Nova Kahovka, aruncată în aer de către ocupanții ruși.

 

Barajul masiv Kahovka, construit în era sovietică, situat în partea de sud a Ucrainei controlată de ruși, a fost aruncat în aer marți, inundând zonele înconjurătoare, a informat Reuters. Centrala nucleară Zaporojie din apropiere este amenințată.

Barajul de la Nova Kahovka

Nivelul apei din Herson a crescut deja cu doi metri, iar experții spun că următoarele 24 de ore vor fi „momentele critice”, declară Oleksandr Prokudin, șeful administrației militaro-civile din Herson.

Kremlinul acuză Ucraina pentru distrugerea barajului, în timp ce Kievul solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, scrie BBC, citat de Rador.

*********

Distrugerea de către Rusia a hidrocentralei de la Kahovka confirmă faptul că forţele Moscovei ''trebuie să fie alungate'' din întreaga Ucraină, a afirmat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

,,Terorişti ruşi. Distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka doar confirmă pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungaţi din fiecare colţ al teritoriului ucrainean'', a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.


,,Nici măcar un singur metru nu trebuie să fie lăsat în mâinile lor, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare'', a adăugat şeful statului ucrainean.

La rândul său, armata ucraineană a acuzat Rusia într-un comunicat că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka. Preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă consiliul său de securitate, a anunţat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, care a denunţat o ''crimă de război''.

Pe de altă parte, autorităţile locale instalate de către Rusia au declarat că barajul hidroelectric de la Kahovka, situat în partea ocupată de forţele ruse în regiunea Herson, a fost parţial distrus de ''lovituri multiple'' ucrainene.

''Multiple lovituri au vizat barajul de la Kahovka'' în cursul nopţii, a scris pe Telegram primarul oraşului Nova Kahovka, Vladimir Leontiev. El a adăugat că loviturile respective au distrus robinetele-vane ale barajului şi au cauzat un ''jet de apă incontrolabil''.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel