Schimbare de tactică? Forțele ruse au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Apărarea antiaeriană ucraineană a fost surprinsă în noaptea de sâmbătă spre duminică de un atac rusesc cu UAV-uri de tip necunoscut. Deși atacul nu a fost unul masiv, din cinci UAV-uri s-a doborât doar unul singur.

”În noaptea de 28 aprilie 2024, inamicul a atacat cu 4 UAV-uri de tip „Shahed-131/136” din Capul Chauda (estul peninsulei Crimeea la 80 km SV de strâmtoarea Kerci), o rachetă antiaeriană S-300 din regiunea Belgorod (Federația Rusă) și 5 vehicule aeriene fără pilot de tip necunoscut din zona ocupată a regiunii Herson”, au anunțat, duminică dimineața, Forțele Aeriene ucrainene pe Facebook.

Cele patru UAV-uri Shahed au fost distruse în regiunile Kiev, Viniția, Hmelnițkîi și Kirovohrad, în timp ce un vehicul aerian fără pilot de tip necunoscut a fost distrus în regiunea Mîkolaiv, au mai precizat Forțele Aeriene ucrainene.

Între timp, Rusia a anunţat că, sâmbătă noaptea, a interceptat 17 drone ucrainene,  în regiunile Briansk, Kursk, Belgorod şi Kaluga.

Nota autorului:

Potrivit înștiințărilor în timp real oferite de Forțele Aeriene ucrainene pe Telegram, atacul din noaptea de 28 aprilie a fost executat în două etape.

1. Atac cu patru Shahed

Prezența UAV-urilor Shahed a fost semnalată pentru prima dată în regiunea Cherkasî (centrul Ucrainei), în jurul orei 1:20. Este posibil ca unul dintre UAV-uri să fi fost deja distrus în regiunea Kirovograd aflată la sud de regiunea Cherkasî.

La următoarea raportare, venită după o oră și un sfert, UAV-urile (posibil doar două, unul fiind, posibil, deja distrus în regiunea Kiev) erau semnalate îndreptându-se către regiunile Viniția și Hmelnițkîi.

Ultimul dintre UAV-urile Shahed a fost distrus în jurul orei patru în zona aerodromului Starokonstantinov, potrivit ultimei raportări a Forțele Aeriene ucrainene.

În general, astfel de atacuri cu puține UAV-uri Shahed care se ramifică câte unul-două pe diferite direcții au fost caracterizate de Forțele Aeriene ucrainene, precum și de analiști independenți, ca având scop de identificare a pozițiilor apărării antiaeriene ucrainene. Cu toate acestea, ele mai pot avea și scop de fixare a mijloacelor ucrainene de apărare antiaeriană pe anumite direcții, astfel încât următorul val, mai masiv, lansat pe direcții ușor apropiate și la puțin timp după cel inițial, să aibă mai mult succes. 

2. Atac cu cinci UAV-uri de tip necunoscut

Prima informație despre atac a venit în jurul orei 4:20, iar UAV-urile respective aveau profil de Shahed. ”Un nou grup de șahed în apropiere de Mîkolaiv. Cursul este nord-vest!”, au precizat Forțele Aeriene ucrainene.

Ultima raportare despre atac a fost imediată, în jurul orei 4:30, fiind foarte scurtă - ” Mîkolaiv la adăpost!” – semnalând, probabil, că UAV-urile aveau ținte chiar în regiunea Mîkolaiv.

Acest utim atac cu UAV-uri de tip necunoscut, cel mai probabil explozive, a fost unul atipic, în sensul că vehiculele aeriene au avut un zbor scurt – din zona ocupată a regiunii Herson până în regiunea vecină Mîkolaiv, traiectoria fiind cel mai probabil de sub 200 de km. Posibil, UAV-urile respective să fi avut mai mult exploziv, precum și o viteză mare (posibil și manevrabilitate mai mare) - aproximativ 300-400 km/h, față de Shahed 136 care are aproximativ 150-200 km/h, aceasta fiind o explicație probabilă pentru doborârea unui singur UAV din cinci.

Dacă se confirmă caracteristicile superioare de viteză, manevrabilitate și exploziv ale UAV-ului de tip necunoscut, înseamnă că forțele ruse au inovat destul de rapid. Ucraina și Occidentul trebuie să răspundă la fel de rapid la acest nou tip de amenințare, altfel obiectivele militare și de infrastructură aflate în adâncimea operativă (la 100 – 150 km de linia frontului) ucraineană sunt în pericol mai mare decât până acum.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel