Forţele mareşalului libian Haftar reacționează după avertismentul lansat de Ankara

Eduard Pascu / 01 iul 2019 / 14:32

Şase cetăţeni turci care erau reţinuţi de forţele mareşalului Khalifa Haftar au fost eliberaţi, a anunţat luni ministerul turc al Afacerilor Externe, transmite AFP.

Prezentându-i pe cei şase turci ca marinari, o sursă din ministerul menţionat a afirmat că aceştia au fost eliberaţi şi "au decis chiar ei să rămână" în Libia pentru a-şi continua activitatea.

Ankara ceruse luni punerea imediată în libertate a celor şase cetăţeni turci deţinuţi de forţele mareşalului Khalifa Haftar, care controlează întreg estul Libiei, şi avertizase că, în caz contrar, vor exista represalii, după cum relata EFE. "Vrem eliberarea imediată a cetăţenilor turci", a declarat purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ AKP.

"Miliţiile lui Haftar din Libia îşi continuă acţiunile grave. Au arestat într-un mod scandalos şase dintre cetăţenii noştri", a adăugat acesta.

Ministerul turc de Externe a avertizat de duminică seara că, în cazul în care cei reţinuţi nu sunt puşi în libertate, "forţele lui Haftar vor deveni obiective legitime" pentru Forţele Armate turce.

Reţinerea celor şase cetăţeni turci a crescut tensiunea între forţele lui Haftar şi guvernul turc, care sprijină executivul libian susţinut de ONU împotriva mareşalului ce controlează o bună parte din ţară şi toate resursele sale petroliere.

Haftar a anunţat sâmbătă că porturile şi spaţiul aerian de sub controlul său sunt închise pentru navele şi avioanele Turciei şi a ameninţat că va ataca militarii turci aflaţi pe teritoriul libian. Khalifa Haftar a lansat în aprilie o ofensivă contra guvernului de la Tripoli şi de atunci peste 600 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 100.000 au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele.

Haftar beneficiază de sprijin din partea Franţei, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Egiptului şi Rusiei, mai notează EFE.

Vezi și: Libia: Turcia va riposta oricărui atac al forţelor mareşalului Haftar

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy