Forţele de ordine franceze renunţă la grenadele lacrimogene explozive care au lăsat infirmi mai mulţi protestatari

Eduard Pascu |
Data publicării:

Guvernul francez a anunţat duminică interzicerea folosirii de către forţele de ordine a unui anumit timp de grenadă lacrimogenă care a provocat răni grave manifestanţilor în timpul protestelor ''vestelor galbene'', unii dintre ei pierzându-şi o mână, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Grenada lacrimogenă GLI-F4 are şi o încărcătură explozivă de 25 de grame de TNT. Unii manifestanţi au cules de pe jos astfel de grenade pentru a le îndepărta ori pentru a le arunca înapoi spre forţele de ordine, dar au rămas infirmi după ce grenada le-a explodat în mână.

Aceste grenade ''nu au o culoare sau vreun semn distinctiv specific (...) şi manifestanţi care le-au cules cu mâna în mod voluntar s-au rănit grav'', a declarat ministrul francez de interne Christophe Castaner, care a anunţat decizia interzicerii imediate a grenadelor lacrimogene explozive.

Mai multe ONG-uri au cerut anterior în justiţie interzicerea acestor grenade, dar Consiliul de Stat, cea înaltă instanţă administrativă a Franţei, a respins solicitarea. Conform unui raport al poliţiei citat de un ONG, Franţa este singura ţară europeană care foloseşte astfel de muniţii în acţiunile de menţinere a ordinii publice.

După interzicerea grenadelor GLI-F4, forţele de ordine franceze vor reveni la folosirea grenadelor lacrimogene GM2L, fără încărcătură explozivă.

Alte dispozitive controversate folosite de forţele de ordine franceze sunt lansatoarelor de gloanţe de cauciuc ''flash-ball'' (LBD), care proiectează gloanţe neletale de cauciuc de calibrul 40 mm până la o distanţă de 50 de metri. Zeci de participanţi la protestele ''vestelor galbene'' şi-au pierdut un ochi din cauza acestor lansatoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel