Forțele Armate ucrainene neagă informațiile despre retragerea tancurilor Abrams de pe câmpul de luptă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Este un fake-news. Tancurile americane Abrams arată perfect pe câmpul de luptă. Ucraina nu le va ascunde.

Informația a fost făcută publică, pe 27 aprilie, de Brigada 47 Mecanizată ”Măgura” care, potrivit Defense Express este singura mare unitate ucraineană care întrebuințează tancurile americane Abrams.

 "Tancurile arată perfect pe câmpul de luptă și cu siguranță nu vom ascunde de inamic ceea ce îl obligă de obicei să se ascundă. Și cu atât mai mult - să ne lăsăm infanteria fără un sprijin de foc atât de puternic", a precizat Brigada ”Măgura” pe Telegram.

În mesaj a fost inserată și o fotografie despre știrea din 26 aprilie din presa ucraineană privind presupuse retragere a tancurilor Abrams de pe front, peste care este aplicată mențiunea ”fake”.

Cu toate acestea, brigada lasă de înțeles că tancurile Abrams ar fi putut fi mutate în altă parte, posibil în alt sector al frontului.

”Dar în ce scop, unde și ce sunt transferate de către Forțele Armate ale Ucrainei nu este ceva despre care vom comenta public”, a precizat brigada care, totodată, adresează rugămintea de a se verifica temeinic informațiile înainte de publicare, în special prin contactarea serviciului de presă al Forțelor Armate ucrainene.

Comentariul autorului:

Pe 26 aprilie, Associated Press a informat că Ucraina a retras tancurile Abrams de pe front, motivul fiind vulnerabilitatea ridicată în fața dronelor rusești, având la bază trei surse din Pentagon, două care dorit să rămână anonime, iar o a treia, una foarte importantă, vicepreședintele șefilor de stat majore, amiralul Christopher Grady.

Deși articolul AP este deosebit de clar, este posibil ca înalții oficiali militari americani să se fi referit de fapt la retragerea tancurilor Abrams dintr-o zonă apropiată de linia de contact a forțelor beligerante, undeva până la trei kilometri adâncime, unde într-adevăr dronele sunt omniprezente. Adeseori această zonă este numită front iar termenul poate crea confuzii deoarece un dispozitiv de luptă al unei mari unități tactice (brigadă sau divizie) aflată pe front are o adâncime care poate ajunge și la 20 de km în cazul diviziilor. Deci posibila retragere a tancurilor din zona expusă dronelor FPV nu înseamnă neapărat retragerea lor de pe front. Astfel, tancurile Abrams ar putea fi de fapt retrase în adâncimea dispozitivului de luptă, care este tot pe front, pentru a se putea constitui cu ele și cu alte unități de tancuri o grupare de contralovitură pe o anumită direcție prioritară pentru apărarea ucraineană.

Pe de altă parte, declarațiile oficialilor americani dintre care una asumată ar putea face parte și dintr-o operație informațională cu un anumit scop, deocamdată neclar. Reamintim că, tot pe 26 aprilie, a apărut o altă știre cu conotație negativă despre anumite muniții americane, probabil bombele de înaltă precizie GLSDB, având la bază opinia exprimată, pe 24 aprilie, de William LaPlante, subsecretarul american al apărării pentru achiziții.

Însă, oricare ar fi adevărul, simpla prezență publică a două versiuni total opuse sau aproape total opuse despre ceva important, adaugă o preocupare în plus, nu tocmai ușoară, serviciilor de informații ruse, inclusiv unităților de cercetare de pe front, și Statului Major General de la Moscova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel