Forțele Armate Ucrainene au distrus ce mai nouă versiune a sistemului rusesc de rachete Buk (Video). A avut loc un frumos foc de artificii

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem rusesc de rachete sol-aer Buk-M3 distrus de armată ucraineană, 23 iulie 2023. Sursa Foto: DefenseExpress.
Sistem rusesc de rachete sol-aer Buk-M3 distrus de armată ucraineană, 23 iulie 2023. Sursa Foto: DefenseExpress.

Comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, general-colonelui Oleksandr Sirski, a prezentat un material video în care sunt arătate rezultatele obţinute pe câmpul de luptă de una dintre unitățile forţelor armate ucrainene. După cum se poate observa, una dintre misiuni s-a încheiat cu distrugerea spectaculoasă a unui sistem de apărare aeriană rusesc.

 

În acest material video, putem vedea cum militarii ucraineni au avut ca ţinte un sistem rusesc de rachete sol-aer Buk - în cea mai modernă versiune M3 - și radarul de detectare a țintelor 9S18M3 care funcționează ca parte a acestui sistem.

Prima lovitură a fost efectuată mai întâi asupra stației radar, apoi asupra sistemului rusesc de rachete sol-aer Buk-M3. Sistemul rusesc de rachete a fost lovit cu atât de multă precizie, încât magazia de muniţie s-a autodetonat şi a produs o explozie care a semănat cu un foc de artificii.

Tipul de muniție folosit de militarii ucraineni pentru a distruge aceste ținte rămâne necunoscut. Dar există cel puțin două aspecte care merita analizate în acest caz.

Cât de neglijenţi sunt ruşii încât să-și aducă sistemele de apărare aeriană în linia întâi și, astfel, să se expună la mijloacele de luptă de care dispun în prezent forțele armate ucrainene. Al doilea aspect, tine de importanta coordonării rapide privind distrugere sistemelor ruseşti de rachete - culegerea de informaţii cu ajutorul dronelor, procesarea informaţiilor, stabilirea coordonatelor şi deschiderea focului. 

Acesta a fost probabil primul sistem Buk-M3 distrus de militarii ucraineni pe câmpul de luptă. În orice caz, conform unei estimări a analiștilor de la Oryx, distrugerea sistemelor de apărare antiaeriană rusești de acest tip nu a mai fost înregistrată până acum.

În 2021, propagandiștii ruși susțineau că Buk-M3-ul lor avea capacități "antirachetă" îmbunătăţite și doborâse peste 90% din toate rachetele lansate de ucraineni asupra forţelor armate ruse (n.a. - fără a preciza însă despre ce rachete este vorba). Din câte putem observa, se pare că aceste caracteristici au fost cel puțin exagerate.

Sistemul 9K317 Buk-M3 include un centru de comandă şi control 9S510M, un radar 9S18M3, până la 12 lansatoare 9A316M (fiecare putând lansa până la 6 rachete antiaeriene) și până la șase tunuri autopropulsate 9A317M, precum și vehicule de transport 9T243M. Raza de acțiune declarată a sistemului este cuprinsă între 2 și 70 km.

Radarul 9C18M3 poate detecta ținte la o distanță de până la 160 km și reprezintă, în esență, "ochii" sistemului Buk-M3. Nu există date disponibile public cu privire la numărul de radare de acest tip pe care le deține armata rusă.

Cu toate acestea, având în vedere că sistemul Buk-M3 a început să fie produs în serie abia în 2016, este clar că armata rusă dispune de un număr mic de radare 9S18M3. Până în acest moment, conform estimărilor portalului Oryx, rușii au pierdut cel puțin un 9C18M3 pe frontul din Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel