Forțele Armate ale Ucrainei au arătat cum folosesc obuzierele autopropulsate DANA, primite de la Cehia (Foto/Video)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Armate Ucrainene au publicat recent un scurt material video care surprinde momentul utilizării obuzierelor autopropulsate DANA, pe care le-au primit în urmă cu aproape două luni din Cehia, ca parte a unui pachet de asistenţă militară pe care această ţară l-a oferit Ucrainei.

 

Potrivit Forțelor Armate Ucrainene, materialul video a fost realizat în luna aprilie, dar tocmai acum a fost publicat. De precizat că, militarii ucraineni nu spun în ce condiții au fost folosite obuzierele autopropulsate DANA, daca este un antrenament sau o primă utilizare pe câmpul de luptă.

Primele informaţii despre prezenţa unor obuziere DANA în Ucraina au apărut în luna aprilie. Atunci, pagina de Twitter Ukraine Weapons Tracker - care de la începutul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei analizează toate tipurile de arme folosite în acest conflict – a publicat un material video cu un obuzier autopropulsat DANA de 152 mm folosit de Forțele Armate Ucrainene.

Dacă analizăm atent cele două materiale video, atât cel publicat luna trecută, cât şi cel publicat ieri, putem observa că locul în care Forțele Armate Ucrainene folosesc obuzierele DANA este acelaşi – la marginea unei păduri. Diferenţa între cele două materiale video este mai mult unghiul din care a fost realizată filmarea, ceea confirmă spusele Forțelor Armate Ucrainene că materialul video publicat ieri a fost realizat în luna aprilie.
 

Pe 6 aprilie 2022, Republica Cehă a trimis în Ucraina mai multe tancuri T-72, dar şi vehicule de luptă BVP-1, de fabricație sovietică, produs sub licență în Republica Cehă.

În ianuarie 2022, cu puţin timp înainte ca Rusia să atace Ucraina, Cehia anunța transferul a peste 4.000 obuze de artilerie de 152 mm, ca parte a unui pachet militar în valoare totală de 1,7 milioane de dolari. Muniția de 152 mm poate fi folosită de obuzierele autopropulsat DANA.

Dana 152 mm este un obuzier autopropulsat montat pe camion care a fost dezvoltat la sfârșitul anilor 1970 de compania cehă ZTS pentru a îndeplini cerințele operaționale ale armatei cehe pentru un sistem de artilerie autopropulsat extrem de mobil.

Obuzierul DANA este instalat pe un șasiu militar de camion TATRA 815 8x8 și a fost unul dintre primele obuziere autopropulsate cu roți dezvoltate pentru piața militară. Aspectul DANA este împărțit în trei părți principale, cu compartimentul șoferului în față, o turelă complet închisă în centru și compartimentul motorului în spate.

Obuzierul montat pe camion este echipat cu un sistem de încărcare automată. Are o rază de tragere maximă de 20 km cu muniția standard și 28 km cu muniția cu rază extinsă. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel