Forţaţi să-şi apere retragerea pe malul estic al Niprului, ruşii au distrus chiar ei podul strategic Antonivski de lângă Herson (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Atât mass-media rusă, cât şi cea ucraineană, au publicat în ultimele ore mai multe imagini şi materiale video cu podul Antonivski distrus de lângă Herson. Din câte se pare, podul a fost aruncat în aer de chiar de către forţele ruse de ocupaţie când se retrăgeau de pe malul vestic (drept) al râului Nipru pe malul estic (stâng). Până la anunţul retragerii, forţele ruse de ocupaţie au încercat să apere podul strategic Antonivski, fiind intens bombardat de armata ucraineană, deoarece era printre puţinele puncte de legătură între cele două maluri ale Hersonului. 

Podul Antonivski, singurul pod rutier care face legătura între oraşul Herson din sudul Ucrainei şi malul de est al râului Nipru aflat sub controlul Rusiei, a fost complet distrus, a anunţat vineri mass-media ucraineană.

Atât mass-media rusă, cât şi cea ucraineană, au publicat în ultimele ore mai multe imagini şi materiale video în care se pot vedea cum lipsesc secţiuni întregi din acest pod. Următoarea cea mai apropiată cale de acces rutier peste Nipru se află la peste 70 de kilometri de oraşul Herson.

Începând cu luna iunie, podul Antonivski a fost lovit de mai multe cu rachete ale armatei ucrainene. Din acel moment, forţele ruse de ocupaţie au încercat să facă tot posibilul pentru a menţine funcţional acest pod şi chiar au construit paralel cu acesta un alt pod din pontoane.

De asemenea, pe reţele de socializare au apărut o înregistrare video cu rușii care se retrag după ce podul a fost aruncat în aer.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat miercuri că a ordonat trupelor ruse din provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru şi să stabilească o linie defensivă de cealaltă parte a barierei naturale reprezentate de acest fluviu.

El a subliniat riscul căderii trupelor ruse sub încercuirea celor ucrainene pe malul de vest al Niprului, mai ales dacă Ucraina ar bombarda barajul de la Nova Kahovka, ceea ce ar produce inundarea unei mari părţi a Hersonului şi ar izola trupele ruse.

Ieri, analiștii Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW) au precizat că forţele ruse de ocupaţie au intrat în așa-numita ''nouă fază a războiului'', prioritizând retragerea lor dincolo de răul Nipru, în regiunea Herson - armata rusă se concentrează pe întârzierea avansării forțelor armate ucrainene, mai degrabă decât pe încercarea de a opri complet contraofensiva ucraineană.

Din câte se pare, aceasta presupunere avea să se confirme câteva ore mai târziu. În noaptea de 10-11 noiembrie, puţinii locuitorii care au mai rămas în Herson și în așezările din apropiere au auzit explozii puternice. În această dimineaţă aveau să afle că rușii au distrus podul Antonivski pentru a opri înaintarea forțelor armate ucrainene către sud și pentru a împiedica dezocuparea întregii regiunii Herson.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că a încheiat retragerea trupelor sale de pe malul vestic al fluviului Nipru din Herson, regiune din sudul Ucrainei, a relatat agenţia de presă rusă TASS.

În buletinul său zilnic, citat de agenţiile de presă ruse, ministerul a declarat că toate forţele şi echipamentele ruse au fost transferate pe malul stâng, sau estic, al fluviului Nipru.

'Transferul unităţilor militare ruse către malul stâng (estic) al fluviului Nipru s-a încheiat. Nici măcar un singur echipament militar sau vreo armă nu au fost lăsate pe malul drept (vestic). Toţi militarii ruşi au traversat pe malul stâng', a anunţat ministerul rus al Apărării, într-un comunicat, citat de Agerpres.

Instituţia rusă a anunţat că retragerea s-a încheiat vineri dimineaţă, la 05:00 ora Moscovei (02:00 GMT).

Ministerul rus al Apărării a mai menţionat că, în timpul retragerii, nu s-au înregistrat pierderi de personal sau de echipamente. Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat miercuri trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ucrainene din apropierea capitalei omonime a acestei provincii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel