Forța de Securitate din Kosovo va participa din luna martie 2021 la prima misiune externă

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Forțele kosovare, sursă foto: Președinția Kosovo
Forțele kosovare, sursă foto: Președinția Kosovo

Oficialii kosovari preconizează că Forța de Securitate din Kosovo (FSK) va participa la prima misiune de menținere a păcii în martie 2021. 

Contingentul kosovar va face parte din misiunea Gărzii Naționale din Iowa, iar prima destinație va fi, foarte probabil, Statul Kuwait. Comandantul FSK, generalul locotenent Rrahman Rama, a dezvăluit pe 6 ianuarie că două țări sunt în curs de examinare.

"Avem două opțiuni, Kuwait și Irak, dar ne așteptăm să confirmăm acest lucru foarte curând. Oricât de simbolică este participarea noastră, aceasta este foarte importantă pentru FSK și Kosovo", a declara Rama.

Radio Europa Liberă a relatat, citând oficialii de la Priștina, că opțiunea irakiană este mai puțin probabilă, deoarece această țară încă nu a recunoscut Kosovo.

Adunarea Kosovo, cu 92 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, a aprobat decizia din 31 decembrie 2020 a guvernului de a trimite contingentul Forței de Securitate din Kosovo în misiuni în străinătate cu Garda Națională din Iowa.

Besa Kabashi-Ramaj, expert în domeniul securității și serviciilor de informații a declarat că participarea este simbolică, dar are o importanță deosebită. "S-a confirmat că unitățile care vor participa împreună cu Garda Națională din Iowa vor proveni din unitățile de întreținere și logistică, deci acestea sunt cele două domenii cu care FSK va fi implicată în cadrul misiunii comune cu SUA".

Mai multe țări, printre care SUA, Marea Britanie și Turcia, au sprijinit FSK cu echipament militar și pregătirea personalului.

În prezent, FSK are un efectiv de 2.747 de militari activi. După încheierea procesului  de transformare a FSK în armată, această forță va avea un efectiv de 5 mii de militari activi și o rezervă de 3 mii de persoane.

În 2018, Adunarea Kosovo a aprobat modificările legale pentru transformarea mandatului Forței de Securitate Kosovo în forțe armate. Conform legislației, se așteaptă ca procesul de transformare să dureze zece ani.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel