Finlanda înlocuiește bătrânele F-18 Hornet și a cerut Eurofighter să prezinte oferta finală

Eduard Pascu / 01 feb 2021 / 15:18

La 29 ianuarie 2021, forțele de apărare finlandeze au solicitat în mod oficial consorțiului Eurofighter să prezinte oferta finală pentru înlocuirea flotei de avioane F-18 Hornet.

Consorțiul Eurofighter este deținut de patru țări, Germania, Italia, Spania și Regatul Unit și implică cei mai mari contractori de apărare din Europa, Airbus, BAE Systems, Rolls Royce și Leonardo. Capacitățile Eurofighter au fost prezentate Forțelor Aeriene finlandeze în ianuarie 2020. Aceste demonstrații au avut loc de la baza aeriană Tampere (Finlanda) în timpul încercărilor de evaluare, conform celor de la Scramble Magazine.

În 2020, cele patru țări s-au angajat că vor continua investițiile în capacitatea Eurofighter. Anul trecut, Luftwaffe (Forța Aeriană Germană) a achiziționat încă 38 de avioane Eurofighter 2000-4, în timp ce Regatul Unit a început să finanțeze dezvoltarea pentru aeronavele Typhoon a unui radar de scanare electronică avansată (AESA).

Cinci țări din Europa operează peste 500 de avioane Eurofighter. A cincea țară este Austria, țară care nu face parte din consorțiul Eurofighter.

Forțele Aeriene Finlandeze plănuiesc înlocuirea aparatelor F/A-18 Hornet între 2025 și 2029. Prețul estimativ al programului este de 11,4 miliarde de euro. În acest cost sunt incluse 64 de aparate multirol pe care Finlanda le va achiziționa, dar și mentenanța avioanelor.

Guvernul de la Helsinki a primit propuneri de la patru state. Este vorba despre Statele Unite ale Americii, Suedia, Franța și Marea Britanie.

Astfel, cei de la Boeing oferă F-18 Super HornetLockheed Martin oferă F-35, din Franța sunt propuse Dassault Rafale, britanicii oferă Eurofighter iar suedezii de la Saab vin cu Gripen în două versiuni: Gripen E sau Gripen F. Saab a plusat și propune producția în Finlanda, inclusiv mentenanța să fie efectuată de industria finlandeză. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy