Final de eră Netanyahu. Naftali Bennett noul prim ministru al Israelului

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a fost înlocuit din funcție, după învestirea de către Knesset a noului cabinet de coaliție condus de Naftali Bennett.

Deputaţii israelieni au dat duminică undă verde noii coaliţii guvernamentale, cu un scor strâns de 60 pentru şi 59 împotrivă, dar care pune capăt celor 12 ani de mandat ai lui Benjamin Netanyahu în fruntea guvernului, relatează Reuters şi dpa.

Noul cabinet al ultranaţionalistului Naftali Bennett este compus din formaţiuni atât din dreapta, cât şi din stânga eşichierului politic, inclusiv un partid arab, transmite Agerpres.

Cei 59 care au votat împotrivă din cei 119 de deputaţi prezenţi (din totalul de 120) au fost în cea mai mare parte reprezentanţi ai Likud al lui Netanyahu, ai extremei drepte şi ai ultrareligioşilor.

Acordul de coaliţie a fost semnat vineri.

Dacă guvernul Bennett nu ar fi obţinut majoritatea în parlament, Israelul se îndrepta probabil spre al cincilea rând de alegeri în mai puţin de doi ani.

Într-o alocuţiune în Knesset înainte de vot, Netanyahu a asigurat că "în curând" se va întoarce la putere.

Netanyahu a fost cel mai longeviv prim ministru din istoria de 71 de ani a Israelului. Totodată, el este primul premier în funcție al Israelului judecat pentru acuzații de corupție.

Benjamin Netanyahu s-a născut în 1949 la Tel Aviv dar s-a mutat cu familia sa în Statele Unite unde tatăl său a primit un post de profesor. S-a întors în Israel în 1968 și în următorii cinci ani a îmbrăcat uniforma militară, făcând parte din unitatea de elită Sayeret Matkal participând la războiul de Yom Kippur din 1973 împotriva statelor arabe.

A studiat apoi arhitectură și management la Massachusetts Institute of Technology, iar în iulie 1976 și-a întrerupt un doctorat în studii politice pentru a se reîntoarce în Israel când fratele său Yonathan, ofițer de comando a fost ucis în celebrul Raid de la Entebbe, când trupele israeliene au reușit să elibereze ostatici evrei răpiți de teroriști de extrema stângă în Uganda.

Netanyahu, care vorbește engleza practic ca o limbă maternă, s-a întors în 1982 în Statele Unite ca diplomat israelian la Washington, iar în 1984 a devenit reprezentatul permanent al Israelului la ONU.

Mesajul de schimbare a venit încă de pe 4 iunie când guvernul american, care l-a primit pe ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, s-a angajat să sprijine Israelul indiferent de viitorul său premier, în momentul în care deja se formase o coaliţie pentru a-l alunga de la putere pe Benjamin Netanyahu.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, a asigurat că "sprijinul neclintit" al Statelor Unite pentru Israel va rămâne neschimbat "indiferent ce se va întâmpla, indiferent de guvern".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel