Federația Rusă și Republica Belarus, pregătiri pentru manevrele comune “Scutul Uniunii-2023”

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativ / ministerul rus al apărării
Foto ilustrativ / ministerul rus al apărării

Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a anunțat, pe 02.11.2022, că militarii din Federația Rusă și Republica Belarus au început pregătirile pentru desfășurarea exercițiului comun Scutul Uniunii-2023.

“Continuă perfecționarea sistemelor militare întrunite. În acest scop, organele noastre de conducere militară desfășoară evenimente comune, fac schimb de experiență avansată, îmbunătățesc baza legală normativă și execută pregătire comună. În acest context, a început pregătirea exercițiului operativ comun Scutul Uniunii-2023”, a informat ministrul Viktor Khrenin, într-o postare pe canalul de Telegram al Ministerului belarus al Apărării.

Khrenin a menționat că exercițiul va reprezenta principala activitate comună de pregătire a organelor de conducere militară din cele două țări în anul 2023. Potrivit precizărilor sale, detaliile privind organizarea și executarea exercițiului sunt stabilite în cadrul ședinței Colegiului comun al Ministerelor Apărării din Federația Rusă și Republica Belarus aflată în curs de desfășurare.

La rândul său, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat, în cadrul ședinței comune, că, în prezent, militari din cele două state desfășoară activități de întărire a coeziunii în luptă.

“În baza unei decizii a președinților din Federația Rusă și Republica Belarus, începând din 22 octombrie, pe teritoriul belarus se desfășoară activități de întărire a coeziunii în luptă a marilor unități și unități militare incluse în Gruparea regională de trupe. Doctrina militară generală a fost adoptată, se realizează planificarea militară comună, funcționează grupări de trupe regionale, precum și un sistem unic de apărare antiaeriană”, a spus Șoigu.

Acesta a declarat că asigurarea securității militare a Statului unional reprezintă o misiune prioritară pentru Ministerul rus al Apărării. În acest scop, se realizează în mod regulat activități operative comune și de pregătire pentru luptă, inclusiv în cadrul unor organizații internaționale precum OTSC, CSI sau SOC (Organizația de Cooperare de la Shanghai).

Pe 10 octombrie, liderul belarus, Alexander Lukașenko, și președintele rus, Vladimir Putin, au convenit asupra desfășurării unei Grupări regionale de trupe pe teritoriul Republicii Belarus. După cum a declarat ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, misiunile acesteia vor fi de natură pur defensivă.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a remarcat faptul că desfășurarea unei Grupări regionale de trupe este prevăzută în Doctrina militară a Statului unional. Potrivit acestuia, președinții din cele două țări discută în mod constant despre diverse forme de interacțiune.

***

Comentariul autorului: În mod tradițional, în Federația Rusă se desfășoară un exercițiu de comandament și stat major la nivel strategic pe an. Acestea sunt organizate, prin rotație, în zonele de responsabilitate ale fiecăreia din cele patru Regiuni Militare. Astfel, exercițiile din ultimii ani au fost executate după cum urmează: Centru-2019 (în Regiunea Militară Centru), Caucaz-2020 (În Regiunea Militară Sud), Vest-2021 (În Regiunea Militară Vest) și Est-2022 (în Regiunea Militară Est).

Ținând cont de această tradiție, în mod normal, în anul 2023 ar fi urmat la rând desfășurarea exercițiului strategic Centru-2023. Cu toate acestea, se pare că ordinea va fi răsturnată și va fi planificat exercițiul Vest-2023, probabil din cauza situației de securitate de la frontiera vestică a Federației Ruse.

Ca și în cazul ediției anterioare (Vest-2021), exercițiul strategic Vest-2023 va fi executat în strânsă cooperare cu Republica Belarus, care va găzdui anumite episoade tactice planificate în cadrul exercițiului. În ceea ce privește amploarea, experții militari ruși apreciază că aceasta va fi aproximativ la același nivel ca în 2021.

Va fi interesant de urmărit care va fi relația dintre exercițiile Scutul uniunii-2023 și Vest-2023, la care vor participa trupe din Federația Rusă și Republica Belarus. Este posibil ca, Scutul Uniunii-2023 să se desfășoare la începutul anului, după modelul Allied Resolve-2022 (10-20 februarie), iar Vest-2023 în perioada consacrată a exercițiilor strategice anuale (prima parte a lunii septembrie).

Probabil că, la exercițiile planificate pentru anul 2023 pe teritoriul Republicii Belarus vor participa militari din cadrul Grupării regionale de trupe. Partea rusă este reprezentată în această grupare de aproximativ 9.000 de militari.

Sursa: iz.ru

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel