Federația Rusă construiește un nou sistem militar pentru controlul spațiului cosmic

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unui interviu acordat cotidianului Krasnaya Zvezda și publicat în ediția din 02.10.2020, comandantul Armatei 15 cu destinație specială a Forțelor Aerocosmice (VKS), general locotenent Andrei Vyshinsky, a declarat că, în anii următorii, Federația Rusă va crea un sistem militar de ultimă generație pentru controlul spațiului cosmic, ce va asigura monitorizarea continuă a obiectelor din apropierea Pământului.

,,În anii următorii, pe teritoriul Federației Ruse, va fi desfășurată o rețea de complexe specializate pentru controlul radiotehnic și complexe optoelectronice de nouă generație. Pe lângă ținutul Altai, este planificat ca astfel de sisteme să fie desfășurate și în ale regiuni ale Federației Ruse: Extremul Orient, Buriatia și Crimeea”, a precizat Vyshinsky.

Acesta a adăugat că, după punerea în funcțiune a noului sistem, „Trupele Cosmice din cadrul VKS vor putea monitoriza în mod constant spațiul din apropierea pământului, în toate înclinațiile și în intervalul maxim de altitudini”.

Vyshinsky a menționat că principalul avantaj al noilor sisteme față de cele existente în prezent constă în faptul că acestea sunt construite folosind tehnologii moderne și elemente de bază. Acest fapt „permite creșterea de mai multe ori a capacităților de luptă”, a adăugat comandantul Armatei 15.

 

Testarea aparatelor eșalonului cosmic al SPRN

 

Potrivit declarațiilor lui Vyshinsky, eșalonul cosmic al Sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete (SPRN), format din patru sateliți, va încheia testele în acest an.

„Un alt domeniu prioritar pentru îmbunătățirea SPRN este reprezentat de dezvoltarea eșalonului său spațial, care, în prezent, este supus testelor de zbor. Finalizarea acestora este planificată pentru acest an. După cum am mai spus deja, au fost lansate patru aparate cosmice de ultimă generație”, a precizat Vyshinsky.

Acesta a menționat că deja de acum se poate vorbi despre îndeplinirea garantată a misiunilor care îi sunt atribuite segmentului spațial.

În luna august, la forumul Armata-2020, proiectantul-șef al SPRN, directorul general al societății Vympel, Serghei Boev, a declarat pentru agenția Tass că desfășurarea componentei spațiale a SPRN decurge cornform planului.

 

Sistemul rusesc de avertizare timpurie

 

SPRN este conceput pentru a semnaliza atacurile asupra punctelor de comandă guvernamentale și militare, oferind informații pentru sistemul de apărare antirachetă din Moscova și, de asemenea, emițând date despre obiectele cosmice pentru sistemul de control spațial.

Acesta este format din două eșaloane: un eșalon spațial, care include în prezent patru sateliți Tundra, și un eșalon terestru, format dintr-o rețea de stații de radiolocație de tip Voronezh, care acoperă cu câmpul lor radar toate direcțiile periculoase pentru rachete.

În luna iunie, o sursă din cadrul complexului militar industrial a declarat pentru agenția Tass că, odată cu plansarea celui de-al patrulea satelit Tundra pe orbită, Federația Rusă a creat un segment spațial de bază al SPRN, care permite monitorizarea continuă a Statelor Unite privind lansarea de rachete balistice.

Potrivit precizărilor acesteia, sateliții Tundra sunt echipați cu o nouă generație de dispozitive de observare în infraroșu, care fac posibilă înregistrarea lansărilor de rachete cu o precizie ridicată pe fundalul suprafeței terestre și sunt capabili să urmărească traiectul de zbor al rachetelor balistice și să evalueze automat zonele de impact ale focoaselor acestora.

După cum a declarat anterior pentru agenția Tass o altă sursă din complexul militar industrial, în cadrul sistemului Kupol, vor funcționa, în total, nouă sateliți Tundra. Sistemul Kupol este destinat să înlocuiască sistemele anterioare Oko și Oko-1.

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel