Federația Rusă a testat racheta de croazieră hipersonică cu bazare navală “Zircon”

Ionel Copcea |
Data publicării:

Pe 07.10.2020, șeful Statului Major General (SMG) al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valeri Gherasimov, l-a informat pe președintele Vladimir Putin, în cadrul unei videoconferințe, că fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord a efectuat lansarea unei rachete hipersonice ”Zircon” din Marea Albă.

“Ieri, la ora 07.15, din acvatoriul Mării Albe, fregata Amiral Gorshkov a lansat, în cadrul testelor de zbor, o rachetă de croazieră hipersonică Zircon asupra unei ținte navale amplasate în Marea Barents”, a precizat Gherasimov.

“Potrivit declarațiilor sale, misiunile stabilite pentru lansare au fost îndeplinite, racheta lovind cu precizie ținta. Distanța la care s-a efectuat lansarea a fost de 450 de kilometri, iar altitudinea maximă de zbor de 28 de kilometri. Racheta a atins o viteză de peste opt Mach”, a menționat șeful SMG.

Președintele Vladimir Putin a calificat lansarea-test a rachetei hipersonice Zircon “un mare eveniment pentru țară”.

“Lucrul la sistemul Zircon și etapa testării cu succes a acestei rachete reprezintă un mare eveniment nu numai în viața Forțelor Armate, ci și a întregii Rusii, deoarece dotarea Forțelor noastre Armate - armatei și marinei - cu cele mai recente sisteme de arme din lume asigură apărarea pe termen lung a statului nostru”, a spus Putin.

Președintele a constatat că “în spatele acestui lucru se află o muncă uriașă a oamenilor de știință, constructorilor, muncitorilor talentați și specialiștilor militari”. El a numit testarea rachetei “o etapă excelentă în dotarea Forțelor Armate cu cele mai noi sisteme de armamente”.

Comentariul autorului: În cadrul Forumului tehnico-militar internațional Armata-2020, surse din cadrul Complexului Militar Industrial anunțaseră, pe 29.08.2020, că următoarea lansare a rachetei hipersonice Zircon va avea loc în luna septembrie, de la bordul fregatei Amiral Gorshkov. Acestea apreciau chiar că este posibilă lansarea simultană a două rachete asupra a două ținte.

Prima lansare a rachetei Zircon de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a avut loc la începutul acestui an, din Marea Barents. Racheta hipersonică a zburat peste 500 de kilometri și a distrus o țintă terestră din zona de coastă.

Introducerea rachetei hipersonice Zircon în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse este planificată pentru anul 2022.

Astfel, reprezentanții ruși intenționează ca, în perioada 2020-2021, să efectueze 10 lansări-test ale noii rachete. Șapte sau opt dintre acestea sunt planificate de la bordul fregatei Amiral Gorshkov, Proiect 22350, și două sau trei de la bordul submarinului Severodvinsk, Proiect 885, clasa Yasen (cel puțin una din imersiune).

Deocamdată, nu se cunoaște cu exactitate dacă de la începutul anului 2020 de pe fregata Amiral Gorshkov au fost efectuate o lansare sau două ale rachetei hipersonice Zircon. Prima lansare a avut loc la începutul lunii ianuarie, în timp ce a doua era planificată pentru perioada aprilie-mai. Reprezentanții ruși au informat că fregata Amiral Gorshkov a ieșit în Marea Albă pentru efectuarea unei noi lansări, dar nu au mai anunțat dacă aceasta s-a produs sau nu. Ulterior, reprezentanții Ministerului Apărării au vorbit la plural despre lansările de rachete Zircon de pe fregata Amiral Gorshkov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel