Fără precedent: Donald Trump a fost găsit vinovat în cazul Stormy Daniels, fiind primul președinte condamnat din istoria SUA

Darius Muresan |
Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump

Fostul președinte american Donald Trump a fost găsit vinovat joi de toate acuzațiile în procesul său penal de la New York, legat de plățile ascunse către o vedetă de filme pentru adulți, informează Agerpres, care citează AFP. Acest verdict reprezintă un moment de cotitură în cariera politică a lui Trump, care a denunțat procesul ca fiind o "rușine", în plină campanie pentru a recâștiga Casa Albă.

Trump a fost acuzat de 34 de infracțiuni de falsificare a documentelor contabile, în scopul de a ascunde o plată de 130.000 de dolari către actrița Stormy Daniels, pentru a preveni un scandal sexual în timpul campaniei sale prezidențiale din 2016. Deși a fost găsit vinovat, verdictul nu îl împiedică să candideze la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 împotriva actualului președinte, Joe Biden, chiar dacă va fi condamnat la închisoare.

Sentința urmează să fie pronunțată pe 11 iulie, cu patru zile înainte de convenția Partidului Republican, unde Trump este așteptat să fie nominalizat oficial ca și candidat. În acest interval, el va rămâne în libertate. Trump a calificat procesul drept "trucat" și a declarat că "verdictul adevărat" va fi dat de alegători pe 5 noiembrie.

În fața tribunalului, susținătorii anti-Trump au sărbătorit verdictul. Deliberările juriului au durat două zile, iar cei 12 jurați au ajuns la un verdict unanim. Potrivit unui jurnalist AFP, Trump a părut stoic în sala de judecată la citirea verdictului.

Cazul a declanșat reacții diverse în rândul membrilor NATO, cu unele țări care și-au exprimat îngrijorarea legată de potențialul conflict direct cu Rusia. SUA și Germania, cele mai mari furnizoare de ajutor militar pentru Ucraina, nu au fost de acord să permită Ucrainei să folosească armele livrate pentru atacuri asupra teritoriului rus.

De precizat că decizia de condamnare nu îi blochează candidatura la alegerile prezidențiale. Astfel, Trump poate candida chiar și dacă ar fi încarcerat.

 

Detalii din procesul istoric în care Trump a devenit primul președinte american găsit vinovat 

 

Procesul, care a durat șase săptămâni, a dezvăluit detalii din culisele campaniei prezidențiale din 2016 a lui Trump și a evidențiat temerile legate de un posibil scandal sexual. Stormy Daniels a primit 130.000 de dolari cu câteva zile înainte de alegeri pentru a păstra tăcerea asupra relației sale cu Trump din 2006. Plata a fost efectuată de fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, și a fost ulterior deghizată ca "cheltuieli juridice" în conturile Trump Organization.

Procurorii au susținut că falsificarea documentelor contabile a fost parte a unei conspirații pentru a câștiga alegerile. Apărarea a respins această teorie, susținând că Trump nu cunoștea detaliile când l-a plătit pe Cohen.

Verdictul a venit într-un moment crucial, cu prima dezbatere între Trump și Biden programată pentru 27 iunie și convenția republicană în iulie, unde Trump este așteptat să primească nominalizarea partidului său. Impactul acestei decizii asupra alegerilor rămâne de văzut, mai ales că Trump intenționează să facă apel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel