Fantomele din Bahmut: O unitate de lunetişti ucraineni a ucis deja sute de ruşi

Foto: Lunetist / Armata ucraineană
Foto: Lunetist / Armata ucraineană

Armata ucraineană încearcă să recucerească orașul Bahmut, care a căzut în mâinile Rusiei la sfârșitul lunii mai. Cu toate acestea, în cadrul contraofensivei, ucrainenii reușesc să avanseze în oraș.

 

Televiziunea britanică de știri BBC a vorbit cu mai mulți membri ai acestei echipei de lunetiști de elită supranumită „Fantomele lui Bachmut”. A reușit să împuște 524 de soldați ruși în ultimele șase luni, mulți dintre ei fiind marcați drept „ținte semnificative”.

„Indicativul meu este Ghost ”, a declarat comandantul lunetistului pentru televiziunea britanică. „Când am început să îi îngrozin pe militarii ruși din Bahmut, am primit numele „Spirit of Bachmut””, a explicat el.

Baza unității din care fac parte cei aproximativ 20 de lunetiști ucraineni se află deja în raza artileriei ruse. „Artileria îi îngrijorează întotdeauna pe oameni. Dar te poți ascunde de el, dar nu de un lunetist”, spune militarul.

Întreaga sa echipă ar fi eliminat un total de 524 de militari ruși. „Este un număr confirmat. Știu că este adevărat”, a spus el, explicând că echipa sa înregistrează electronic fiecare împușcătură de la pușcă.

Jurnaliştii britanici au însoţit  ”fantomele din Bahmut” într-una dintre misiunile lor obişnuite, pentru care Kuzia ( trăgătorul misiunii din acea seară) a luat o puşcă de lunetă Barrett de fabricaţie americană.

„Orice misiune este periculoasă, dacă facem o greșeală, inamicul ne poate lovi”, a explicat el. „Sigur că mi-e frică. Doar un prost nu ar fi”, spune Kuzia înainte de misiune.

Cu el au mers și observatorul său, Taras și șoferul Kusch, care i-a adus pe amândoi cât mai aproape de prima linie.

După aproximativ douăzeci de minute de mers cu mașina de la baza lor (o parte a traseului fiin sub focul artileriei ruse), echipa de doi oameni s-a îndreptat spre o casă distrusă, folosită ca punct de tragere.

După ce s-a întors la bază, Kuzia a arătat televiziunii britanice un videoclip al misiunii, care a durat aproximativ șapte ore. „O singură lovitură, o țintă”, a spus el despre imaginile care arată împușcarea unui militar rus care trăgea asupra soldaților ucraineni din apropierea liniei frontului.

„Sunt fericit că m-am întors, că toată lumea este în viață”, a spus el cu mare ușurare pe față.

În cele șase luni în care acest grup de soldați de elită a operat lângă Bahmut, niciunul dintre ei nu a fost ucis. Cu toate acestea, mai mulți dintre ei au fost răniți.

„Fiecare călătorie poate fi ultima noastră, dar facem o faptă nobilă”, a spus Ghost, știind că o echipă de lunetişti nu poate câștiga războiul. Dar el crede că grupul său ar putea avea cel puțin „un anumit impact”.

Totuși, potrivit lui Kusch, echipa sa are cel puțin un impact psihologic asupra adversarului, întrucât vânează un soldat rus după altul, din locuri în care nu pot fi văzuți sau auziți.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel