F-35 ale Israelului au intrat de mai multe ori în spațiul aerian al Iranului. Înfrângere usturătoare a sistemelor rusești și iraniene

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de vânătoare F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene, escadrila ''Lions of the South'', zboară deasupra sudului Israelului, în ianuarie 2020. Sursa Foto: IDF.
Avioane de vânătoare F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene, escadrila ''Lions of the South'', zboară deasupra sudului Israelului, în ianuarie 2020. Sursa Foto: IDF.

F-35-urile pot intra, din câte se pare, în spaţiul aerian al Iranului fără să fie detectate de radarele rusești sau iraniene. Mass-media israeliană precizează că avioanele F-35 ale Forţelor Aeriene Israeliene au pătruns în mod repetat în spațiul aerian iranian în timpul unor exerciții militare, dar fără să fie interceptate. O agenție de presă saudită cu sediul la Londra afirmă că drone, avioane de luptă și aeronave de realimentare în aer au participat la aceste exerciții militare, reușind să evite radarele ruseşti și iraniene.

Avioane de vânătoare invizibile F-35 israeliene au pătruns în spațiul aerian iranian în mai multe rânduri în ultimele două luni, a anunțat miercuri un post de știri administrat de Arabia Saudită, în timp ce Israelul și-a intensificat retorica împotriva unui acord incipient de relansare a acordului nuclear încheiat în 2015 între Teheran și puterile mondiale.

Raportul publicației Elaph, cu sediul la Londra, a afirmat că avioanele au reușit să evite cu succes radarele rusești și iraniene în timpul exercițiilor. Drone și avioane cisternă de realimentare ar fi participat, de asemenea, la aceste exerciţii militare aeriene, precizează cotidianul The Times of Israel.

Potrivit Elaph, Israelul și SUA au efectuat, de asemenea, exerciții secrete deasupra Mării Roșii, simulând un atac asupra Iranului de pe mare și din aer, dar simulând şi capturarea navelor de război iraniene.

 

Avioanele F-35 ale Israelului au intrat în spațiul aerian al Iranului. Nicio șansă pentru sistemele rusești să le detecteze

 

2. F-35 Light... (f-35-israel_25483400.jpg)

F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin

Până în prezent, Iranul nu a reușit să intercepteze niciun  F-35I „Adir” al Forţelor Aeriene Israeliene. O dovadă în acest sens este "vizita secretă" de anul trecut a F-35 Adir în spațiul aerian iranian.

Atunci, avioanele au intrat în Iran în timpul exercițiului ''Chariots of Fire''. Nici radarele rusești [sovietice], nici cele iraniene nu au fost capabile să "detecteze ceva". Pe măsură ce F-35 intrau, ieșeau, apoi se îndreptau spre Marea Mediterană pentru simularea unor atacuri care vizau ținte iraniene.

Intrarea unui F-35 israelian în spațiul aerian al Iranului arată cât de slabe sunt radarele Iranului din punct de vedere tehnologic. Pentru Iran, acesta este un fapt îngrijorător, mai ales având în vedere rapoartele venite din Arabia Saudită potrivit cărora nu o dată, ci de mai multe ori, avioanele F-35 israeliene au intrat în spațiul aerian iranian în iunie, iulie și august 2022.

De asemenea, Elaph a raportat că submarinele israeliene au monitorizat pe ascuns navele de spionaj iraniene Behshad și nava de luptă Jamaran, precum și nava portelicopter Hingham. Navele sunt staționate în Marea Roșie.

Potrivit publicației, coordonarea dintre forțele americane și israeliene confirmă disponibilitatea SUA de a participa fie la un atac ofensiv, fie la o acțiune defensivă, în cazul în care negocierile indirecte dintre Washington și Teheran pentru relansarea acordului nuclear vor eșua.

 

Israelul ia amenințarea nucleară a Iranului la modul cel mai serios. Forțele israeliene au simulat de mai multe ori lovirea Iranului

 

În ianuarie, publicată Elaph, citând o sursă oficială sub protecţia anonimatului, a raportat că Israelul a efectuat exerciții de realimentare cu combustibil deasupra Mediteranei, de asemenea cu scopul de a se antrena pentru un atac al Iranului.

La sfârșitul lunii mai, Forțele Aeriene Israeliene au efectuat manevre aeriene deasupra Mării Mediterane simulând lovirea instalațiilor nucleare iraniene, în cadrul unui exercițiu militar de amploare numit ''Chariots of Fire''.

În cazul unei lovituri aeriene asupra Iranului, avioanele israeliene ar avea nevoie de realimentare, care poate fi asigurată de un avion cisternă Boeing de realimentare în aer. Israelul aștepta noi avioane de realimentare KC-46 pentru a înlocui flota actuală de avioane cisternă.

Israelul a promis să împiedice Iranul să dezvolte bombe nucleare, pregătind acțiuni militare pentru a fi folosite împotriva Teheranului dacă este necesar. Rapoartele privind efectuarea acestor exerciții militare ar putea avea ca scop proiectarea nivelului de pregătire a Israelului de a efectua atacuri și a faptului că are sprijinul SUA.

 

Avioanele F-35 israeliene, as în mânecă în planurile împotriva Iranului

 

3. F-35, Isra... (f-35-israel-bobms_12513500.jpeg)

F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin

La începutul anului trecut, șeful Statului Major al IDF, Aviv Kohavi, a anunțat că a dat instrucțiuni armatei să înceapă să elaboreze noi planuri de atac împotriva Iranului. În septembrie, Kohavi a declarat că armata a "accelerat foarte mult" pregătirile pentru acțiuni împotriva programului nuclear al Teheranului.

În ultima săptămână, administrația Biden și Uniunea Europeană au analizat propunerile Iranului pentru revenirea la acord, multe dintre obstacolele raportate fiind, se pare, eliminate.

În 2018, președintele american de atunci, Donald Trump, a retras SUA din acord și a declarat că va negocia un acord mai puternic, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Iranul a început să încalce termenii acordului un an mai târziu.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel