Extrema dreaptă, un balon de săpun în Spania. Partidul VOX, rezultate mult sub așteptări. Parlamentarele din Spania, un barometru pentru alegerile europene din 2024?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Alegerile din Spania din weekend-ul trecut au fost un preambul pentru 2024, un an electoral important pentru Europa, având în vedere crizele suprapuse la care cetățenii și societățile statelor europene sunt nevoiți să facă față.

Fie că vorbim de AfD-ul din Germania, Front Național al lui Marine Le Pen sau Fidesz-ul lui Orban, discursul partidelor extremiste speculează situația actuală și induc ideea că alternativa este mai puțin: mai puțin Bruxelles, mai puțini migranți, mai puțini LGBT-iști.

Un singur lucru nu e prea puțin pentru niciunul dintre aceștia: relațiile strânse cu Federația Rusă care pot veni cu orice cost pentru vecinii Europei, inclusiv pierderea independenței acestora.

Totuși, se pare că febra extremei drepte nu a cuprins toată Europa, care răsuflă ușurată după alegerile din Spania, au notat majoritatea comentatorilor politici.

Partidul de extremă-dreapta Vox este puțin probabil să ajungă la guvernare după alegerile spaniole de duminică. ”Vești bune pentru Europa. Partidul eurosceptic Vox a scăzut de la 52 la 33 de locuri. Două partide pro-europene conduc alegerile”, comenta pe Twitter Laurence Boone, secretar de stat francez pentru afaceri europene, în guvernul condus de Élisabeth Borne.

În timp ce Vox rămâne al treilea cel mai votat partid la nivel național (cu 12%), rezultatele îl fac aproape irelevant în parlament. Partidul nu a îndeplinit pragul parlamentar de a prezenta moțiuni de cenzură și de a contesta legal constituționalitatea măsurilor legislative, scrie Theguardian.

Rezultatele mult sub așteptări ale partidului Vox arată că discursul extremei drepte - legat de migrație, egalitatea de gen, războiul din Ucraina, schimbările climatice - poate fi combătut.

Politicienii pro-europeni au considerat rezultatul ca pe un semn încurajator că alegerile europene de anul viitor pot fi câștigate, arată și NYT.

Citat de Politico, Thanasis Bakolas, secretarul general al Partidului Popular European, consideră că votul Spaniei, ca și alegerile din Grecia, a fost o respingere a alianțelor cu partidele extremiste, referindu-se aici și la extrema stângă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel