Extrema dreaptă din Spania ar putea reveni la putere la jumătate de secol după Franco

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: pexels, Nataliya Vaitkevich
Foto: pexels, Nataliya Vaitkevich

Alegerile parlamentare de duminică ar putea face din Spania încă un stat al Uniunii Europene care se îndreaptă spre dreapta populistă - o răsturnare majoră după cinci ani de guvernare de stânga.

Prim-ministrul Pedro Sánchez a convocat alegeri anticipate după ce Partidul Muncitoresc Socialist Spaniol și micul său partener de coaliție de extremă stânga Unidas Podemos au câștigat alegerile locale și regionale.

Partidul Popular (PP) de centru-dreapta, însă, a ieșit din alegerile din 28 mai cu cele mai multe voturi. Sondajele pentru alegerile generale situează PP pe primul loc, dar probabil că popularii au nevoie de sprijinul partidului de extremă dreapta Vox pentru a forma un guvern.

O astfel de coaliție ar readuce forțele de extremă dreaptă la guvernare, pentru prima dată de când țara a trecut la democrație după moartea generalului Francisco Franco în 1975 - dictatorul care a condus Spania timp de aproape 40 de ani, potrivit AP.

Partidul Popular și Vox au convenit că din mai vor guverna împreună în aproximativ 140 de orașe și orașe, iar liderul PP, Alberto Núñez Feijóo, nu a exclus un parteneriat la nivel național.

Condusă de fostul membru PP, Santiago Abascal, partidul de estremă dreapta Vox are aceleași caracteristici pe care le vedem la toate partidele extremiste europene: bblocadă împotriva valului de migranți,  se opune dreptului la avort, neagă schimbările climatice și respinge necesitatea unei legislații care să reglementeze problemele violenței de gen.

Un sondaj electoral arată că partidul ar putea ajunge pe locul trei în acest weekend.

Top Calvo Mendizabal, lector principal la King's College din Londra, declară că intrarea Vox în guvern pune în discuție ”problema viitorului democrației în Spania”.

Manifestul lui Vox este de fapt o „copiere și lipire a principiilor regimului franco”, a spus Calvo. El promite, de exemplu, o revenire la un guvern extrem de centralizat prin desființarea celor 17 regiuni create după moartea lui Franco.

Un guvern PP-Vox ar însemna că un alt membru al UE merge spre dreapta radicală, o tendință observată în Suedia, Finlanda și Italia. Țări precum Germania și Franța sunt îngrijorate de ce ar însemna o astfel de schimbare pentru politicile UE de imigrare și climat, a spus Calvo.

Preocupările alegătorilor cu privire la imigrație și costul vieții, precum și frustrarea față de percepția de interferență a UE în afacerile naționale sunt adesea date ca explicații pentru creșterea sprijinului pentru dreapta în alte țări.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel