Extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina, considerată de Rusia 'o linie roşie' care nu trebuie încălcată

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Chiar dacă în ultimul an, numărul trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina a crescut semnificativ de la o lună la alta, președintele rus Vladimir Putin reia retorica ’’liniilor roșii’’pe care NATO nu ar trebui să le încalce, asta dacă nu vrea să supere şi mai mult Moscova. 

Cu alte cuvinte, Putin a declarat marți că extinderea infrastructurii militare NATO în Ucraina este o linie roșie pe care speră că nu va fi depășită și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la desfășurarea exercițiilor militare în apropierea granițelor Rusiei.

Trebuie ţinut cont că Rusia susţine continuu, în ultimii ani, că NATO, prin mişcările de trupe şi exerciţiile militare, îi ameninţa securitatea şi creează instabilitate în regiune. Această este o falsă naraţiune la care Moscova apelează pentru a justifica în faţa propriilor cetăţeni, acţiunile sale pe plan extern şi investiţiile masive în tehnică militară. 

Cred că este evident pentru toată lumea că o creştere a prezenţei NATO în Europa de Est vine pe fondul agresiunii militare ruse din 2014 asupra Ucrainei. 

Extinderea infrastructurii militare NATO în Ucraina nu este ceva ce statele membre ale Alianţei fac ca parte a unei strategii, ci în urma solicitărilor autorităţilor de la Kiev care doresc o consolidare a capabilităţilor militare naţionale în faţa unei noi posibile agresiuni ruse.

Anterior, Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat Rusia în legătură cu orice nouă agresiune militară împotriva Ucrainei, în timp ce NATO s-a întâlnit pentru a discuta despre intenţiile Moscovei de a masa trupe la graniţa cu fosta republică sovietică.

Printre altele, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat marţi NATO că a desfăşurat o cantitate semnificativă de echipament militar greu în apropierea graniţelor Rusiei şi a spus că Moscova ar putea să răspundă ameninţărilor de securitate din partea ţările occidentale şi a Ucrainei dacă este necesar, adaugă Reuters.

Oficiali americani, NATO şi ucraineni au tras un semnal de alarmă în ultimele săptămâni din cauza a ceea ce spun ei că sunt mişcări neobişnuite de trupe ruseşti în apropierea graniţei cu Ucraina şi au sugerat că Moscova s-ar putea pregăti să lanseze un atac. Moscova a negat orice planuri de a face acest lucru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel