Expulzare diplomați ruși. Moscova, motificare către Grecia

Elena Badea |
Data publicării:

Ambasadorul Greciei la Moscova a fost convocat luni la sediul Ministerului de Externe rus, unde a fost informat cu privire la răspunsul Rusiei în urma 'acţiunilor neprietenoase' din partea Atenei în luna iulie, pe fondul unei dispute diplomatice între cele două ţări, a anunţat MAE rus.

Ambasadorului Greciei, Andreas Friganas, i-a fost înmânată o notă cu privire la măsurile 'reciproce' luate împotriva Greciei după expulzarea a doi diplomaţi ruşi de către Atena, care a acuzat Moscova de amestec în relaţiile dintre Grecia şi Macedonia, relevă AFP. Contactat de France Presse, MAE rus nu a dorit să ofere nicio precizare despre natura acestor măsuri prezentate ca 'reciproce', ceea ce sugerează că Moscova va expulza doi diplomaţi greci.

Acces interzis în Grecia

Luna trecută, Atena a expulzat doi diplomaţi ruşi şi a interzis accesul pe teritoriul Greciei pentru alţi doi pentru că ar fi încercat să mituiască responsabili locali şi să incite la demonstraţii pentru a submina acordul încheiat între Atena şi Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei privind viitorul său nume, 'Republica Macedonia de Nord'. Atena a explicat atunci că nu a dorit decât să-şi 'apere interesul naţional' după o 'ingerinţă' a responsabililor ruşi în rezolvarea disputei sale cu Macedonia. Macedonia şi Grecia au semnat pe 17 iunie un acord istoric pentru redenumirea actualei Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în 'Macedonia de Nord'.

Atena, reproșuri către diplimații ruși

Acest acord este menit să soluţioneze o dispută veche de 27 de ani privind utilizarea numelui Macedoniei, ceea ce ar permite fostei republici iugoslave să ia în considerare aderarea la NATO. Potrivit presei elene, Atena a reproşat diplomaţilor ruşi că au încercat să influenţeze comunitatea monahală de pe Muntele Athos - reputată pentru patriotismul său excesiv - şi autorităţile locale din nordul Greciei pentru a organiza manifestaţii împotriva acordului cu Skopje. La rândul său, Moscova a apreciat că 'aceste decizii antiruseşti ale guvernului grec'au fost motivate de desfăşurarea summitului NATO din 11 şi 12 iulie, în cadrul căruia Alianţa Nord-Atlantică a invitat Skopje să deschidă negocierile de aderare, în urma acestui acord cu Atena.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel