Experții OIAC: Regimul sirian a utilizat arme chimice într-un atac asupra localității Saraqeb în 2018

Eduard Pascu |
Data publicării:

Forţele aeriene siriene au utilizat clor într-un atac asupra oraşului Saraqeb din 2018, a anunţat luni Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) după finalizarea unei anchete, relatează AFP.

O echipă de anchetatori ai OIAC "a ajuns la concluzia că unităţi ale Forţelor aeriene siriene au utilizat arme chimice pe 4 februarie 2018 la Saraqeb", un oraş aflat la 50 km sud de Alep, a precizat organizaţia într-un comunicat, transmite Agerpres.

Însărcinată să-i identifice pe autorii atacurilor chimice, echipa de anchetă a OIAC, cu sediul la Haga, a stabilit "că există motive rezonabile de a crede" că un elicopter al Forţelor armate siriene "a lovit estul Saraqeb cu cel puţin un cilindru".

"Cilindrul s-a rupt şi a eliberat clor pe o mare suprafaţă, afectând 12 persoane", precizează raportul.

În pofida puternicelor obiecţii ale Siriei şi ale aliaţilor săi, printre care şi Moscova, o majoritate a statelor membre OIAC au autorizat în 2018 organizaţia să stabilească şi autorul unui atac chimic, nu numai să documenteze utilizarea unei astfel de arme.

Guvernul sirian neagă orice implicare în atacuri chimice, afirmând că a trecut toate stocurile sale de arme chimice sub supervizare internaţională în termenii unui acord încheiat în 2013.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel