Ucraina se confruntă deja cu primele efecte ale luptelor politice interne din SUA: Militarii ucraineni își reduc unele operațiuni din cauza lipsei de ajutor extern

Cristian Soare |
Data publicării:
Militari ucraineni manipulând obuze de artilerie. Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Militari ucraineni manipulând obuze de artilerie. Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Peste 40 de membri ai Grupului Alphen, o asociație internațională de experți în domeniul securității, au făcut apel la Congresul SUA să aprobe cererea de finanțare care include ajutor pentru Ucraina, într-o scrisoare publicată pe site-ul organizației la 18 decembrie. Un proiect de lege în valoare de 111 miliarde de dolari propus de administrația președintelui american Joe Biden, care presupune acordarea a 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, nu a reușit până în prezent să treacă de Congres din cauza opoziției Partidului Republican. Intre timp, forțele ucrainene se confruntă cu o penurie de proiectile de artilerie și trebuie să reducă unele operațiuni militare din cauza scăderii ajutorului extern.

Senatorii republicani au blocat proiectul de lege în timpul votului din 6 decembrie, insistând asupra unor măsuri de securitate mai dure la granița dintre SUA și Mexic.

"Lupta Ucrainei nu este doar în apărarea propriei suveranități și a teritoriului său, ci și în numele Occidentului, a valorilor și a modului său de viață, pe care Rusia încearcă să le înlocuiască cu un sistem internațional mai prietenos pentru dictaturi", au scris experții în scrisoarea adresată atât legislatorilor republicani, cât și celor democrați.

"Statele Unite și aliații lor trebuie să ajute Ucraina să împiedice Rusia să obțină o victorie care ar fi atât dezastruoasă pentru poporul ucrainean, cât și o amenințare la adresa securității viitoare a Statelor Unite și a aliaților săi".

Aliații occidentali ai Kievului "trebuie să îl convingă pe Putin că timpul nu este de partea lui" prin acordare de asistență europeană și americană, se arată în scrisoare.

Experții au subliniat că Washingtonul trebuie să accelereze livrarea de avioane de luptă și artilerie cu rază lungă de acțiune către Ucraina. Dacă se implementează începând cu începutul anului 2024, Ucraina poate fi echipată cu capacitățile de care are nevoie pentru a reuși până la sfârșitul anului, consideră autorii scrisorii.

Potrivit membrilor Grupului Alphen, victoria Ucrainei ar avea un efect global și ar descuraja alte "regimuri agresive și autoritare" precum China, Coreea de Nord sau Iran.

"Din aceste motive, îi îndemnăm pe membrii Congresului din ambele partide să recunoască importanța critică a menținerii și creșterii sprijinului pentru Ucraina, în numele intereselor SUA și al celor ale sistemului internațional în sens mai larg."

Deși Biden a îndemnat Congresul să aprobe finanțarea înainte de sărbătorile care se apropie, senatorul republican Lindsey Graham a declarat la 17 decembrie că acordul înainte de sfârșitul anului este puțin probabil.

 

Pentagonul: Fondurile pentru refacerea ajutorului militar acordat Ucrainei se vor epuiza

 

Pentagonul va rămâne fără fonduri necesare furnizării de arme și echipamente destinate Ucrainei la 30 decembrie, dacă Congresul SUA nu va adopta legea că permite acordarea de fonduri suplimentare, a declarat şeful departamentului financiar al Pentagonului, Michael McCord, într-o scrisoare adresată comisiilor pe probleme de apărare din Congres, făcută publică la 18 decembrie.

Înalți oficiali ai administrației președintelui american Joe Biden au avertizat în repetate rânduri că fondurile pentru Ucraina s-ar putea epuiza până la sfârșitul anului, în condițiile în care cele aproximativ 60 de miliarde de dolari rămân blocate de decizia Congresului.

Restul de 1,07 miliarde de dolari pentru refacerea stocurilor de armament nu va fi plătit "până când nu vor trece 15 zile de la depunerea acestei notificări", se arată în scrisoarea lui McCord din 15 decembrie.

"Odată ce aceste fonduri vor fi angajate, Departamentul Apărării va fi epuizat fondurile pe care le avem la dispoziție pentru acordarea de asistența de securitate pentru Ucraina", a precizat McCord. În lipsa unei acțiuni a Congresului, Pentagonul se așteaptă ca un singur pachet suplimentar să mai fie posibil pentru Ucraina , a adăugat McCord.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat, de asemenea, că un pachet suplimentar de ajutor militar pentru Ucraina va fi anunțat înainte de sfârșitul anului, adăugând că acesta ar putea fi ultimul dacă Congresul nu aprobă cererea de finanțare înaintată de administraţia Biden.

 

Armata ucraineană a început să reducă efectuarea unor operaţiuni militare din cauza lipsei de ajutor extern

 

Forțele Armate Ucrainene se confruntă cu o penurie de obuze de artilerie și trebuie să reducă unele operațiuni militare din cauza scăderii ajutorului extern, a declarat pentru Reuters, la 18 decembrie, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski, care comandă trupele ucrainene care luptă pe liniile de front din estul țării.

Anunțul vine în contextul în care atât SUA, cât și UE s-au luptat să asigure pachete de finanțare de miliarde de dolari pentru Ucraina. Livrările externe de arme si echipamente militare au început să se epuizeze, deoarece fondul de 61 de miliarde de dolari promis de SUA rămân blocat pe masa Congresului SUA din cauza luptelor politice interne, iar Ungaria a blocat finanțarea U.E de 55 de miliarde de dolari pentru Kiev.

"Există o problemă cu muniția, în special cu (proiectilele) post-sovietice - de 122 mm, 152 mm. Și astăzi, aceste probleme există pe întreaga linie de front", a declarat Tarnavski, care comandă grupul de forțe Tavria. Generalul a calificat lipsa obuzelor drept o "problemă foarte mare" și a făcut legătura cu scăderea asistenței militare străine.

"Volumele pe care le avem în prezent nu sunt suficiente pentru noi astăzi, având în vedere nevoile noastre. Așa că le redistribuim", a adăugat comandantul, explicând că, în consecință, armata își reduce sarcinile.

Moscova se confruntă, de asemenea, cu probleme legate de muniție, a mai spus generalul, fără a oferi mai multe detalii.

Avantajul Rusiei în ceea ce privește obuzele de artilerie a fost mult timp unul dintre principalele obstacole semnalate de comandanții ucraineni.

Industria de apărare a Moscovei ar putea fi capabilă să își crească producția la 2 milioane de obuze anual în următorii ani, a declarat în septembrie un oficial occidental pentru Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel