Expert: Gruparea Stat Islamic nu mai este capabilă de atacuri complexe după ce a pierdut Califatul

Eduard Pascu |
Data publicării:

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) nu mai este capabilă să comită atacuri complexe, afirmă cercetătorul german în terorism Peter Neumann, stabilit la Londra, într-un interviu pentru ediţia de joi a cotidianului Augsburger Allgemeine Zeitung, citat de DPA.

Stat Islamic nu mai poate desfăşura acţiuni complexe, îndelung pregătite, cum a fost atacul de la Paris din 2015, a declarat Neumann, profesor de studii de securitate la King's College London, citat de cotidianul german, trasnmite Agerpres.

Teroriştii au atacat în acelaşi timp în cinci locuri diferite din capitala Franţei în noiembrie 2015, inclusiv la sala de spectacole Bataclan şi la stadionul Stade de France. Un număr total de 130 de persoane au fost ucise atunci.

Expertul consideră că una dintre cauzele slăbirii organizaţiei teroriste este pierderea controlului asupra unor părţi din Irak şi Siria. Califatul nu mai există, aşa că fără această atracţie va fi mult mai dificil pentru Stat Islamic să recruteze noi luptători, a declarat Neumann.

Prin urmare, a explicat el, ameninţarea reprezentată de extremiştii islamişti este semnificativ mai mică decât era în urmă cu şase ani.

Cu toate acestea, atacatorii care acţionează pe cont propriu vor continua să reprezinte o ameninţare, a spus profesorul, adăugând că se îndoieşte că gruparea Stat Islamic va mai exista în zece ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel