Exercițiul militar franco-indian Desert Knight-21. Posibile implicații negative în relația Parisului cu Beijingul

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
desert knight-2 Sursa foto: Ministerul Apărării din Franta
desert knight-2 Sursa foto: Ministerul Apărării din Franta

Forțele aeriene ale Indiei și Franței vor desfășura, în perioada 20-24 ianuarie, exercițiul aerian comun Desert Knight-21, la Baza Aeriană indiană Jodhpur.

Contingentul francez de 175 de militari va fi înzestrat cu avioane de luptă Rafale și cu aeronave de transport Airbus A-330 MRTT (Multi-Role Tanker Transport) și A-400M (Tactical Transport).

India va participa cu avioane de luptă de tipurile Mirage 2000, Su-30 MKI, Rafale, precum și cu o aeronavă de realimentare în aer tip IL-78 și una de cercetare timpurie, avertizare și control (AWACS).

Potrivit Biroului de presă al guvernului de la New Delhi, exercițiul marchează o etapă importantă în seria angajamentelor dintre forțele aeriene ale celor două țări. În cadrul cooperării militare bilaterale, forțele aeriene indiene și franceze au desfășurat șase ediții ale exercițiilor aeriene cu numele de cod „Garuda”, cea mai recentă fiind în 2019 la Baza Aeriană Mont-de-Marsan, Franța. 

Unicitatea exercițiului este dată de întrebuințarea în premieră a avioanelor Rafale, de către ambele părți. Acest tip de aeronavă a intrat în înzestrarea Forțelor Aeriene indiene, începând cu august 2020. Până în prezent, au ajuns în India opt avioane Rafale, dintr-un total de 36 (două escadrile), ultimele aparate urmând să fie livrate în 2022.

Avioanele multirol Rafale ale aviației militare indiene se află în înzestrarea Escadrilei 17 de la baza Ambala din nord-vestul Indiei, situată la aproximativ 200 km de granița cu China. În cursul anului trecut, relațiile sino-indiene au înregistrat un regres ca urmare a unor confruntări violente (iunie 2020), într-o zonă disputată de frontieră din regiunea Ladach (nord-vestul Indiei), soldate cu peste 20 de militari morți.

Exercițiul franco-indian Desert Knight-21 este executat în cadrul unui turneu al Forțelor Aeriene franceze, numit 'Skyros Deployment', în Eurasia. Astfel, în perioada 20 ianuarie – 5 februarie, militarii francezi vor desfășura exerciții în India, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Grecia.

Potrivit Ministerului Apărării de la Paris, Skyros face parte din strategia franceză de apărare din regiunea indo-pacifică, precum și din strategiile operaționale pentru regiunile Asia-Pacific, Orientul Mijlociu și Mediterana.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel