Exercițiu egipteano-sudanez desfășurat pe fondul tensiunilor comune cu Etiopia privind "Barajul Renașterii"

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Purtătorul de cuvânt al armatei egiptene, colonelul Tamer Al-Rifai, a informat pe 22 mai că elemente din forțele terestre, navale și aeriene au fost dislocate în Sudan pentru a participa, în perioada 26-31.05.2021, la exercițiul cu numele de cod "Humaatu An Nil" ("Apărătorii Nilului").

Armata sudaneză a confirmat deja că mai multe subunități egiptene au sosit la baza aeriană din Khartoum, iar o parte din tehnica de luptă a fost transportată în Sudan pe cale maritimă.

Tamer Al-Rifai a precizat că "Humaatu An Nil" este o continuare a seriei anterioare de exerciții, "Nusuur An Nil 1" ("Vulturii Nilului 1") și "Nusuur An Nil 2" ("Vulturii Nilului 2"), care s-au desfășurat în noiembrie 2020, respectiv în aprilie 2021.

Cu toate acestea, deși ar putea părea că are un caracter planificat, organizat la aproape o lună de la "Vulturii Nilului 2", exercițiul comun egipteano-sudanez are un mesaj foarte clar. Acesta se desfășoară într-un moment în care negocierile dintre Egipt și Sudan, pe de o parte, și Etiopia, pe de altă parte, se află de luni de zile în impas, după ce Addis Abeba a insistat că va efectua, în iulie și august, a doua umplere a "Barajului Renașterii", provocând astfel reacții vehemente din partea autorităților de la Khartoum și Cairo.

Comentariul autorului: În cadrul unei întâlniri între președintele egiptean, Abdel Fattah Al-Sisi, și șeful Consiliului suveranității sudaneze, Abdel Fattah Al-Burhan, la Paris, săptămâna trecută, pe marginea Conferinței pentru sprijinirea economiei Sudanului, cele două părți și-au exprimat satisfacția față de intensificarea cooperării militare comune prin desfășurarea exercițiului comun "Vulturii Nilului 2" la baza aeriană din orașul sudanez Meroe, care reflectă convingerea politică reciprocă a celor două țări frățești că securitatea lor națională nu poate fi separată.

Anterior, în cursul lunii martie, general locotenentul Mohamed Farid Hegazy, șeful Statului Major al Forțelor Armate egiptene, a participat, în martie în Sudan la cea de-a șaptea reuniune a Comitetului militar mixt egipteano-sudanez. Cu această ocazie, a fost semnat un acord pentru consolidarea cooperării militare și de securitate între Egipt și Sudan, în special în domeniile instruirii comune, securității frontierelor și transferului și schimbului de expertiză militară și de securitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel