Exercițiu de amploare, pe tot flancul estic al NATO: Corpul de Armată ”Victory” al US Army, în scenariul ”Winter Strike 23”

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

”O criză multinațională care necesită sprijin de urgență pentru națiunile aliate și partenere în teatrul european” este scenariul exercițiului ”Winter Strike 23”, care va fi executat în zilele următoare de Corpul de Armată ”Victory” al Forțelor Terestre americane (US Army).

Exercițiul, care începe pe 11 și se încheie pe 15 decembrie, implică șase mari unități și unități desfășurate în cinci locații diferite, inclusiv pe teritoriul României.

Scopul este de a testa capacitatea Brigăzii 41 de Artilerie de a sprijini formațiunile US Army dislocate pe flancul estic al NATO în cazul declanșării unui conflict armat.

”Cartierul general (statul major – n.a.) al Corpului V se va alătura Diviziei 1 Infanterie, Diviziei 101 Aeropurtată, Regimentului 2 Cavalerie și Brigăzii 12 Aviație Luptă pentru a testa și evalua capacitatea Brigăzii 41 Artilerie de Câmp de a comanda și controla numeroasele sale echipe operaționale într-un scenariu tactic realist. Scenariul exercițiului constă într-o criză multinațională care necesită sprijin de urgență pentru națiunile aliate și partenere în teatrul european”, au informat, pe 9 decembrie, Forțele Terestre americane din Europa.

Activitățile tactice vor fi simulate pe calculator la toate unitățile participante.

”Exercițiul se va desfășura într-un mediu de antrenament distribuit facilitat de Centrul Multinațional Comun de Simulare operat de Comandamentul 7 Instrucție din Europa al US Army. Acest mediu va permite luarea rapidă a deciziilor, validarea procedurilor de operare și sincronizarea personalului de la Fort Knox și Fort Riley, Kansas, până în Germania, Polonia și România”, mai precizează Forțele Terestre americane din Europa.

Corpul V, aflat în subordinea Forțelor Terestre americane din Europa și Africa, deține comanda și controlul pentru toate marile unități și unități ale US Army alocate prin rotație teatrului european de acțiuni militare. În prezent, are sub control operațional Divizia 101 Aeropurtată, Divizia 1 Infanterie, Regimentul 2 Cavalerie, Brigada 12 Aviație de Luptă, Brigada 41 Artilerie, Brigada 4 Asistență pentru Forțele de Securitate și Batalionul 5 al Brigăzii 4 Artilerie Antiaeriană (5-4 Air Defense Artillery Brigade).

Comentariul autorului:

Corpul de armată V sau ”Victory” – cunoscut anterior sub numele de Corpul 5, a fost reactivat pe 11 februarie 2020, după o întrerupere de șapte ani. În perioada războiului rece, Corp 5 Armată al US Army a fost dislocat în Europa.

Pe lângă statul major principal dislocat la Fort Knox, Corpul V mai are un stat major în Europa (forward headquarters), dislocat la Camp Kosciuszko, în Poznan, Polonia.

Exercițiul ”Winter Strike 23” are loc la scurt timp după ce US Army  a primit un prototip al sistemului de rachete Mid-Range Capability (MRC), cunoscut și sub numele de Typhon, derivat din sistemul cu lansare verticală Mk 41 al Marinei americane.

MRC va putea lansa atât rachete SM-6 (în rol de atac asupra țintelor terestre), cât și rachete de croazieră Tomahawk. Astfel, raza de acțiune a artileriei terestre americane crește de la 300 de km, cât au rachetele ATACMS lansate cu sisteme HIMARS, la 1.300 de km cât au rachetele Tomahawk. Noile arme, care vor putea lovi la mare distanță, necesită adaptarea tacticilor și procedurilor  de cooperare cu unitățile luptătoare din linia întâi și cu cele aeropurtate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel