Exercițiu de amploare executat în sud-estul Ucrainei de rezerva militară destinată zonei Donbas

Gheorghe Orjanu |
Data publicării:

În cursul acestei săptămâni, rezerva militară a Comandantului Forțelor Întrunite ucrainene a executat, într-un poligon al Direcției operativ-tactice “Est”, un exercițiu operativ-tactic de comandament și stat major cu trupe.

La activități, au participat toate componentele forțelor de apărare, inclusiv unitățile din Garda Națională/Ministerul de Interne. Acțiunile trupelor au fost modelate în funcție de zonele geografice din Donbas, unde militarii ucraineni îndeplinesc misiuni reale de luptă. Exercițiul a avut un caracter aero-terestru, fiind întrebuințate în special artileria grea, tancurile și aviația.

Conform scenariului, inamicul a declanșat ofensiva generală cu unități de infanterie motorizată întărite cu tancuri și având sprijin de artilerie, de-a lungul întregii linii a frontului. În unele zone, adversarul a reușit să spargă apărarea. Unitățile ucrainene aflate la contact cu adversarul, au luat măsurile necesare pentru menținerea liniilor defensive, procedându-se în unele cazuri, inclusiv la retragerea pe pozițiile de rezervă.

Concomitent cu acțiunile eșalonului întâi - de oprire a ofensivei inamice, au fost desfășurate pentru luptă rezerva militară a comandantului Forțelor Întrunite și rezervele comandanților direcțiilor operativ-tactice. Atacurile adversarului au fost oprite prin întrebuințarea masivă a artileriei (tunuri tip “Msta-B” calibru 152 mm, obuziere tip D-30 calibru 122 mm, aruncătoare de bombe calibrele 120 și 82 mm) și a mitralierelor grele (calibru 12,7 mm) și ușoare (calibru 7,62 mm).

Conform scenariului, în ultima fază a exercițiului, forțele ucrainene au trecut la contraatac pătrunzând în adâncimea dispozitivului de luptă inamic. Inițial, au fost executate pasaje de trecere prin câmpurile de mine (folosindu-se încărcături explozive de deminare, tip ZRP-2 “Tropa”) pentru infiltrarea grupurilor din detașamentul de asalt. O grupare de aviație formată din avioane de vânătoare tip MiG-29 și din avioane de atac la sol tip Su-25 a bombardat forțele adverse. Un grup tactic de luptă de nivel batalion (GTL–B), înzestrat cu tancuri T-64, transportoare blindate BTR-3, transportoare șenilate MT-LB echipate cu mitraliere grele tip ZU-23-2, a contraatacat pe direcția loviturii principale. Acțiunile  GTL–B au fost sprijinite de artilerie și s-au finalizat cu cucerirea unui punct fortificat. Un detașament de desant a fost debarcat din elicoptere tip Mi-8, în spatele liniilor inamice, reușind să neutralizeze un punct de comandă.

La finalul activităților, reprezentantul Comandamentului Forțelor Întrunite a apreciat calitățile de conducere demonstrate de comandanții de companie, precum și capacitatea militarilor de a folosi  armamente și tactici de luptă moderne.

Comentariul autorului:  Rezerva militară a Comandantului Forțelor Întrunite ucrainene este destinată intervenției în caz de urgență în teatrul de acțiuni militare din sud-estul Ucrainei. Este formată din unități și subunități aparținând Ministerului Apărării (forțe terestre, aeriene, speciale și din trupe de desant) și Ministerului de Interne (Garda Națională). În situația escaladării ostilităților, această rezervă are misiunea de a crește rapid capacitatea de luptă a grupării operativ-strategice întrunite (GOS-Î) deja desfășurate în dispozitiv de luptă. GOS-Î este structurată în două direcții operativ-tactice – “Nord” (regiunea Lugansk) și “Est” (regiunea Donețk).

În afara de rezerva militară a Comandantului Forțelor Întrunite, mai sunt constituite rezerve de nivel mai mic, aflate la dispoziția comandanților direcțiilor operativ-tactice. Din scenariul prezentat mai sus, rezerva militară a Comandantului Forțelor Întrunite ucrainene a executat practic în poligon doar ultima fază a exercițiului – contraatacul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel