Exemplu de diplomaţie şi curaj | Preşedintele Senatului ceh: Sunt un taiwanez. Răspuns la a ameninţările venite din partea Chinei

S.I. Catalin / 01 sep 2020 / 11:36

Preşedintele Senatului ceh Milos Vystrcil s-a angajat, într-un discurs rostit în faţa parlamentarilor taiwanezi, să apere libertatea şi celelalte valori democratice, demnitarul ceh primind medalia diplomatică de onoare din partea legislativului de la Taipei, relatează dpa.

Vystrcil conduce o delegaţie cehă formată din 89 de membri ce efectuează o vizită de şase zile în Taiwan.

''Sunt un taiwanez'', a spus Vystrcil în limba mandarină, parafrazându-l pe fostul preşedinte american John F. Kennedy, care în 1963 a rostit celebra 'Ich bin ein Berliner' (Sunt un berlinez) în discursul său anticomunist adresat populaţiei din Berlinul de Vest.

Declaraţia lui Milos Vystrcil a fost urmată de aplauze intense din partea aleşilor taiwanezi.

Republica Cehă nu are relaţii oficiale cu Taiwanul. Începând din 1949, Taiwanul are un guvern independent, dar China consideră insula parte a teritoriului său.

În timpul intervenţiei sale, Vystrcil a afirmat că parlamentele din toate democraţiile din lume au drept scop să apere principiile democratice şi a subliniat că libertatea nu poate fi divizată.

Milos Vystrcil este primul preşedinte de Senat dintr-o ţară aliată fără relaţii diplomatice cu Taiwanul ce rosteşte un discurs în parlamentul de la Taipei, precizează Agerpres.

Preşedinte legislativului taiwanez, You Si-kun, a declarat că vizita lui Vystrcil în Taiwan contribuie la consolidarea prieteniei dintre Praga şi Taipei, dar şi la adâncirea democraţiei din cele două ţări.

Vizita delegaţiei senatului ceh la Taipei fusese iniţial programată de predecesorul lui Vystrcil, Jaroslav Kubera, care a decedat în luna ianuarie.

 

China l-a avertizat pe Milos Vystrcil că va plăti un ''preţ greu'' în cazul efectuării vizitei la Taipei

 

Preşedintele Senatului ceh, Milos Vystrcil, va plăti ''un preţ ridicat'' pentru vizita sa oficială în Taiwan, a declarat luni ministrul de externe chinez, Wang Yi, un avertisment respins de oficialul ceh care a afirmat că nu doreşte o confruntare politică, relatează dpa şi Reuters.

Şeful diplomaţiei chineze a declarat că vizita în curs a lui Vystrcil în Taiwan pentru promovarea legăturilor comerciale între Republica Cehă şi Taiwan reprezintă o "provocare".

"Guvernul şi poporul chinez nu vor uita niciodată şi nu vor sta liniştiţi şi privi, şi trebuie ca el (Vystrcil) să plătească un preţ ridicat pentru comportamentul lui obtuz şi speculaţii politice", a declarat Wang, potrivit unei declaraţii publicate pe site-ul Ministerului de Externe chinez.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy