Ex-preşedintele georgian Mihail Saakaşvili ”riscă să moară” în detenție / Maia Sandu cere eliberarea liderului opoziției

Mihail Saakaşvili, sursă foto: Mikheil Saakashvili @Official Facebook
Mihail Saakaşvili, sursă foto: Mikheil Saakashvili @Official Facebook

Opozantul şi fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, aflat în prezent în spital în timp ce execută o pedeapsă cu închisoarea, "riscă să moară" din cauza unei grave pierderi în greutate, au alertat vineri medicii şi avocaţii săi, citaţi de AFP și Agerpres

Fostul preşedinte în vârstă de 55 de ani fusese transferat la spital anul trecut, după o primă grevă a foamei de 50 de zile, sub observaţie, prin care protesta împotriva încarcerării sale pentru "abuz de putere" într-un dosar pe care organizaţiile neguvernamentale de apărare a drepturilor omului îl denunţaseră ca fiind motivat politic.

"Greutatea lui Saakaşvili a scăzut de la 115 la 68 kg" după arestarea sa în octombrie 2021, a declarat avocatul său Dito Sadzaglişvili.

Potrivit medicului Marian Jişkariani, care l-a examinat pe fostul preşedinte, "Saakaşvili suferă de casexie", stare de emaciere şi de pierdere în greutate extremă legate de subnutriţie.

Ministrul georgian al justiţiei, Rati Bregadze, a insistat că Saakaşvili beneficiază de toate îngrijirile. "Acest om îşi face rău" refuzând să mănânce normal, a declarat el.

Această afirmaţie a fost calificată drept o "minciună cinică" de către Dito Sadzaglişvili.

Mihail "Saakaşvili nu refuză mâncarea, el nu poate să mănânce", a asigurat avocatul.

Maia Sandu cere eliberarea lui Saakaşvili

 

Consiliul Europei a cerut anul trecut eliberarea lui Saakaşvili şi a afirmat că îl consideră drept "deţinut politic".

Volodimir Zelenski a acuzat joi autorităţile georgiene că "îl ucid lent" pe fostul lor preşedinte.

"Trebuie eliberat imediat şi trimis pentru tratament în străinătate', a scris și Maia Sandu într-un mesaj publicat pe Twitter.

"Starea fizică a lui Mihail Saakaşvili, una critică, este extrem de îngrijorătoare. Torturarea până la moarte a unui lider de opoziţie este inacceptabilă pentru o ţară care vrea să adere la Uniunea Europeană. Mihail Saakaşvili trebuie eliberat imediat şi trimis pentru tratament în străinătate', a scris Maia Sandu într-un mesaj postat pe Twitter.

Saakaşvili a condus Georgia între 2004 şi 2013, autoexilându-se ulterior timp de opt ani.

În exilul său, Mihail Saakaşvili a trăit în Ucraina, ţară a cărei cetăţenie a obţinut-o şi unde a ocupat responsabilităţi politice.


Întorcându-se clandestin în Georgia înaintea alegerilor locale de la începutul lunii octombrie 2021, Mihail Saakaşvili fusese arestat imediat pentru a executa o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru "abuz de putere", sentinţă pronunţată în contumacie în 2018.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel