Evoluția luptelor pe direcția Harkov. ”Zonele gri” de la granița Ucrainei cu Rusia au crescut

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Forţele Armate Ucrainene. Statul Major General a vorbit despre situația de pe front la 11 mai. Sursa foto: General Staff Ukraine.
Forţele Armate Ucrainene. Statul Major General a vorbit despre situația de pe front la 11 mai. Sursa foto: General Staff Ukraine.

Trupele ruse își intensifică eforturile ofensive pentru a pătrunde în nordul regiunii Harkov. Suprafața zonelor despre care nu se știe cui aparțin (așa-zisele „zone gri”) de lângă granița cu Federația Rusă a crescut în ultimele două zile.

Potrivit hărții întocmită de analiștii DeepState, în dimineața de sâmbătă cele două „zone gri” din nordul regiunii Harkov au crescut cu 17, respectiv 20 de kilometri pătrați, față de vineri dimineața, potrivit agenției de presă RBC Ucraina. 

Prima zonă este situată la aproximativ 25 km N-NE de orașul Harkov și are acum o suprafață de 52,5 kilometri pătrați. A doua este situată puțin mai la est, fiind la nord de orașul Vovchansk (și la aproximativ 50 km NE de Harkov), suprafața sa ajungând la 26,5 kilometri pătrați.

 

Raportul ISW

 

La rândul lor analiștii de la ISW (Institutul pentru Studiul Războiului) au precizat în raportul din dimineața de 11 mai că, prin reluarea luptelor în această zonă (după mai bine de un an și jumătate – nota autorului), forțele ruse desfășoară faza inițială a unei operații ofensive la nord de Harkov.

Obiectivele noii operații ar fi mai degrabă atragerea de trupe și echipamente ucrainene departe de alte zone critice ale frontului din estul Ucrainei, decât ocuparea orașului Harkov pentru care gruparea rusă de forțe nu ar dispune de suficiente resurse.

Imaginile de geolocalizare confirmă faptul că trupele ruse au capturat localitatea Pylna (25 km N-NE Harkov), după care au avansat spre sud. De asemenea, ISW a evaluat pe baza mai multor surse de încredere că că forțele ruse au capturat în aceeași zonă și localitățile Strilecha, Krasne și Borysivka, deși nu a observat deocamdată confirmarea și prin geolocalizare.

 

Raportul Statului Major General (SMG) ucrainean

 

Statul Major General (SMG) ucrainean a inclus pentru prima dată după mult timp în raportul său zilnic, informații privind desfășurarea de lupte pe direcția operativă Slobozhanshchyna (Slobojanșcina) cu axa centrală pe orașul Harkov.

„Trupele ucrainene au respins atacurile de 9 ori în vecinătățile localităților Strilecha, Krasne, Morokhovets, Oliinykove, Luk'yantsi, Ohirtseve, Hatyshche și Pletenivka (regiunea Harkov)”, a precizat SMG ucrainean în dimineața de sâmbătă, confirmând cele două zone – la N-NE respectiv NE de Harkov -  prin care forțele ruse încearcă să pătrundă în Ucraina.

Comentariul autorului: Prin redeschiderea direcției de ofensivă Slobojanșcina, forțele ruse atacă din nou Ucraina chiar de pe teritoriul Rusiei. Ultima dată astfel de atacuri s-au înregistrat în septembrie 2022. O altă problemă cu această nouă abordare a Rusiei este că forțele ucrainene, pentru a riposta mai decisiv dar și mai eficient în cazul creșterii amenințării asupra orașului Harkov, vor fi nevoite să lovească în adâncimea dispozitivului ofensiv rusesc cu rachete și artilerie furnizate de Occident, deci vor trebui să lovească chiar teritoriul Rusiei cu armele primite din străinătate.

Rusia a avertizat că atacarea teritoriului său cu arme occidentale este o linie roșie și a amenințat că va lovi obiective ale statelor care au furnizat arme Ucrainei. Recentele exerciții rusești (care sunt încă în desfășurare) cu arme nucleare tactice, care au precedat reluarea luptelor pe direcția Slobojanșcina, ar putea fi un avertisment privind determinarea Rusiei de a limita cât de mult se poate  folosirea de către Ucraina a ajutorului militar extern.

În consecință, este probabil/posibil ca Rusia să redeschidă și alte direcții operative pe frontiera de est și nord-est cu Ucraina mizând pe întrebuințarea limitată de forțele ucrainene a ajutorului militar extern. Fără folosirea la adevărata valoare a armelor ofensive occidentale, forțele ucrainene se vor uza și mai mult pe noile direcții în timp ce costurile războiului vor crește atât pentru Ucraina cât și pentru Occident.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel