Evoluția luptelor pe direcția Harkov: Rușii încearcă să fragmenteze apărarea ucraineană prin distrugerea podurilor

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Militar al Armatei ruse. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Militar al Armatei ruse. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Forțele ruse încearcă să exploateze o caracteristică a reliefului ucrainean în regiunea Harkov: răurile majore au direcția de curgere nord-sud. După ce s-au confruntat cu o geografie care le-a fost potrivnică în tentativa de a înainta spre Kupiansk, Lyman și Kramatorsk, trupele ruse schimbă tactica de ofensivă și atacă acum de-a lungul râurilor majore, evitând cât de mult se poate forțarea acestora.

În cursul zilei de sâmbătă, pe direcția Harkov, forțele ruse au lovit două poduri peste râurile Siverskyi Donețk și Vovcha, ambele cu implicații privind capacitatea trupelor ucrainene de a apăra orașul de frontieră Vovceansk (Vovchansk), situat la aproximativ 45 km NE de Harkov.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), aviația rusă a distrus podul peste râul  Siverskyi Donețk din localitatea Stary Saltiv (la aproximativ 20 km S-SV de Vovceansk). În plus, alte filmări publicate pe 11 mai arată că forțele ruse au lovit un pod peste râul Vovcha, situat la 2 km est de Vovceansk (dintre localitățile Tykhe și Vovchanski Khutory).

În urma distrugerii celor două puncte obligatorii de trecere, devine clar că forțele ruse intenționează să izoleze orașul Vovceansk.

 

Direcția tactică Vovceansk: ocuparea Vovceansk sau ocolire urmată de înaintare spre Kupiansk?

 

Analiștii ISW au apreciat că prin distrugerea celor două poduri, armată rusă încearcă să izoleze rapid spațiul de luptă situat la est de râul Siverskyi Donețk și să ocupe Vovceansk. În plus, interfluviul dintre râurile Siverskyi Donețk și Oskil, cu o lățime de 40 – 60 km, ar putea fi folosit de forțele ruse pentru a amenința gruparea ucraineană care se apără pe direcția Kupiansk.

În momentul de față, ocuparea orașului Vovceansk pare să fie mai avantajoasă pentru forțele ruse, decât să-l izoleze și apoi să-l ocolească într-o tentativă rapidă de a cădea în spatele grupării ucrainene de la Kupiansk. Forțele ruse au efectuat cel puțin 20 de lovituri cu bombe de planare împotriva Vovchansk pe 11 mai și concentrează puternic artileria, MLRS și loviturile cu drone asupra orașului.

Ambele variante vor avea costuri mari pentru forțele ruse. Analiștii ucraineni au precizat că rușilor le va fi destul de greu să ocupe Vovceansk deoarece este bine pregătit pentru apărare. De asemenea, incursiunea rapidă de 60 – 70 km spre Kupiansk (cu o escală obligatorie la Velykyi Burluk, localitate situată cam la jumătatea distanței Vovceansk-Kupiansk) ar necesita o acțiune în teren deschis, o abilitate pe care forțele ruse nu au demonstrat-o în ultimul an și jumătate de lupte în Ucraina, chiar și în perioada celor mai acute lipsuri de resurse ucrainene, potrivit ISW.

Direcția tactică nord Harkov: deschiderea unei noi zone de lupte

Pe cealaltă direcție tactică a atacului rusesc, situată cu centrul la aproximativ 25 km nord de Harkov, forțele ruse au făcut deja progrese semnificative, potrivit ISW. După ce inițial au fost ocupate localități aflate la aproximativ 25 km N-NE de Harkov, acum se duc lupte la 25 km nord de Harkov în zona localității Hoptivka, situată puțin mai la vest față de prima zonă, potrivit ISW.

Cu toate acestea, raportul Statului Major General ucrainean din dimineața de duminică face referiri doar la zona de N-NE, de unde într-o primă fază forțele ruse ar ocupa localitatea Lyptsi (15 km N-NE Harkov), iar apoi ar putea ajunge la periferia nord-estică a Harkovului.

Prin redeschiderea direcției Harkov, forțele ruse ar încerca să creeze o „zonă tampon” pentru a proteja orașul Belgorod. Pe 10 mai, surse militare ucrainene (preluate de mass-media occidentală și ucraineană) au declarat că forțele ruse intenționează să stabilească o zonă tampon de 10 kilometri adâncime de-a lungul graniței de nord în regiunea Harkov. Exprimarea precum și scopul enunțat - zonă tampon și protecție a orașului Belgorod - par blânde și chiar dau o nuanță justificativă a acțiunilor rusești în raport cu ceea ce intenționează de fapt Rusia și anume distrugerea armatei ucrainene după care să ocupe întreaga țară.

Direcțiile tactice de atac rusești ”nord Harkov” și ”Vovceansk” sunt orientate de-a lungul cursurilor mari de apă, iar trupele ruse nu vor fi nevoite să le traverseze. Forțele ruse încearcă astfel să valorifice interfluviile dintre râurile Lopana și Harkov (lățime 15 km), Harkov și Siverskyi Donețk (lățime 30 km) și Siverskyi Donețk și Oskil (lățime 40 – 60 km).

Pe de altă parte, forțele ucrainene aflate în apărare vor fi dezavantajate de acest lucru și, în plus, distrugerea podurilor va duce la creșterea fragmentării apărării ceea ce înseamnă dificultăți mai mari în manevra trupelor de-a lungul frontului și în sprijinul logistic. Noua abordare a forțelor ruse avantajează pe cei aflați în ofensivă, iar rușii sunt acum în ofensivă. Mai târziu dacă forțele ruse trec la apărare și nu au suficient timp să fortifice pozițiile cheie, strategia s-ar putea întoarce împotriva lor.

 

Ucrainenii au reformatat toată apărarea

 

Între timp, SMG ucrainean pare să fi reformatat aproape întreaga operație de apărare. De sâmbătă seara, în raportul său a apărut pentru prima dată direcția operativă Harkov, indicând  atât o adaptare rapidă la noua realitate cât și faptul că pregătirea acestei direcții pentru apărare a fost demarată din timp.

Direcțiile Kupiansk și Lyman au rămas, în timp ce pintenul ucrainean (în linia rusă de atac) de la Siversk (20 km SE Lyman și 25 km N-NE Bahmut) primește o atenție mai mare devenind direcție operativă.

De asemenea, în actualele condiții de intensificare a ofensivei ruse, tot ce se știa de la Bakhmut până la Velyka Novosilka, un front de 150 de km, a fost regândit. Astfel, au apărut direcțiile operative Kramatorsk, Toretsk, Pokrovsk, Kurahovo și Vremivka, mai aplicate pe amenințări și mai dense față de ceea ce era înainte. Restul frontului a rămas oarecum neschimbat din perspectiva ucraineană.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel