Evoluţia contraofensivei ucrainene | Oficial american: Este cel mai dificil moment al războiului

La două luni de la lansarea contraofensivei ucrainene împotriva trupelor rusești, oficialii occidentali califică drept din ce în ce mai "sumbre" informațiile privind capacitatea trupelor ucrainene de a recuceri un teritoriu semnificativ, a relatat marți CNN, citând patru oficiali americani și occidentali care au cunoștință despre ultimele evoluții ale contraofensivei.

,,Rămâne de văzut dacă există vreo șansă de a face progrese în următoarele săptămâni. Cu toate acestea, cred că este extrem de puțin probabil ca ei (ucrainenii) să facă progrese care să schimbe echilibrul acestui conflict", a prezis un oficial occidental.

,,Informațiile noastre sunt sumbre". Ei ne reamintesc dificultățile pe care le întâmpină", a declarat congresmanul democrat Mike Quigley, care a vizitat recent ofițerii americani care instruies militari ucraineni în Europa. "Acesta este cel mai dificil moment al războiului", rezumă oficialul american.

Principala provocare pentru forţele amate ucrainene constă în dificultatea de a trece de liniile defensive multistratificate ale trupelor ruse în sudul şi estul Ucrainei, unde armata rusă a plantat zeci de mii de mine şi a construit o vastă reţea de tranşee. Trupele ucrainene au suferit acolo pierderi grele, determinând comandanţii ucraineni să retragă unele unităţi pentru a regrupa forţele şi a diminua pierderile.

,,Ruşii au mai multe linii defensive, iar ei (trupele ucrainene) nu au reuşit să treacă de fapt nici de prima linie", constată un diplomat occidental.

 

Statele Unite recunosc dificultăţile cu care se confruntă trupele ucrainene

 

,,Chiar dacă vor mai continua lupta în următoarele câteva săptămâni, dacă nu au reuşit să facă mai multe progrese pe parcursul acestor ultime 7-8 săptămâni, care sunt şansele de a le face acum deodată, cu forţe mai epuizate? Întrucât condiţiile sunt foarte grele", precizează acelaşi diplomat.

Trupele ucrainene au avut timp doar aproximativ două luni să fie instruite pentru folosirea tancurilor şi a altor noi echipamente militare occidentale. În aceste condiţii, înaintarea lor lentă a evidenţiat dificultatea de a lupta în cadrul unor unităţi mecanizate combinate.Un responsabil american de rang înalt spune că Statele Unite recunosc dificultăţile cu care se confruntă trupele ucrainene, dar cu toate acestea speră în continuare că vor reuşi în cele din urmă să facă progrese. "Noi toţi admitem că (contraofensiva ucraineană) merge mai greu şi mai încet decât am fi dorit - inclusiv ucrainenii -. dar încă mai credem că există timp şi spaţiu pentru ei să poată progresa", adaugă responsabilul citat.Alţi oficiali atrag însă atenţia că apropierea toamnei, când vremea şi condiţiile de luptă s-ar putea înrăutăţi, oferă trupelor ucrainene o fereastră de timp limitată pentru a înainta.

Aceste ultime evaluări diferă radical de optimismul de la începutul contraofensivei ucrainene. Oficialii intervievaţi de CNN spun că aşteptările de atunci au fost "nerealiste", iar acum ele contribuie la presiunea pe care unii în Occident o pun asupra Ucrainei pentru a începe negocieri de pace, care să ia în considerare inclusiv posibilitatea unor concesii teritoriale către Rusia. Or, preşedintele rus Vladimir Putin "asta aşteaptă. El poate sacrifica oameni pentru a câştiga timp", concluzionează Mike Quigley.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2023 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1