Evoluțiile dosarului transnistrean, discutate de oficialii de la Chişinău cu Șeful Misiunii OSCE în R.Moldova

S.I. Catalin |
Data publicării:

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic a avut astăzi o întrevedere cu Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch. La ședință au mai participat reprezentanți ai Biroului politici de reintegrare, precum și ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Discuțiile s-au axat pe marginea ultimelor evoluții înregistrate în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, printre care: asigurarea liberii circulații a elevilor și profesorilor din cadrul școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, cooperarea în domeniul telecomunicațiilor, accesul fermierilor la terenurile agricole, realizarea mecanismului privind accederea autovehiculelor din regiunea transnistreană cu numere de înmatriculare neutre în traficul rutier internațional, potrivit Deschide.md.

Referindu-se la subiectul privind accesul fermierilor la terenurile agricole din raionul Dubăsari, Cristina Lesnic a subliniat faptul că Biroul politici de reintegrare continuă să se implice activ în vederea asigurării și respectării drepturilor de proprietate a fermierilor, fiind des organizate vizite de lucru în această localitate.

În contextul mecanismului de înregistrare a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană, s-a abordat un spectru larg de detalii ce țin de funcționalitatea mecanismului și alte aspecte relevante.

Totodată, interlocutorii au discutat despre reuniunea ordinară a Consiliului de Miniștri al OSCE, preconizată pentru luna decembrie curent.

La final, cei doi oficiali și-au manifestat deschiderea în continuarea dialogului și au reiterat necesitatea continuării întreprinderii acțiunilor pozitive în interesul populației de pe ambele maluri ale Nistrului.

Șeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch a discutat la Tiraspol despre o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2.

Potrivit unui comunicat al așa-zisului Minister de Externe de la Tiraspol, citat de portalul Deschide.md, pretinșii diplomați separatiști au ajuns împreună cu șeful misiunii OSCE la concluzia că până la sfârșitul acestui an ar urma să fie organizată o rundă de negocieri în acest format.

Tiraspolul a insistat pe o întâlnire în formatul 5+2 la care ar trebui să fie discutată problema dosarelor penale instrumentate de Chișinău pe numele liderilor și funcționarilor separatiști, dar și problema telecomunicațiilor. Un alt subiect pus în prim plan de separatiști ar fi importul de medicamente și echipament medical în stânga Nistrului.

Misiunea OSCE și-a exprimat deschiderea de a asigura desfășurarea acestor negocieri și deschiderea pentru elaborarea unui mecanism de activitate în aceste domenii.

Reprezentanții OSCE au mai adăugat că urmează să fie elaborate mecanisme de cooperare în domeniul bancar.

În cadrul întâlnirii, Tiraspolul s-a lăudat cu respectarea Protocoalelor semnate în luna noiembrie a anului 2017.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel