Europenii merg la Washington pentru consultări. Subiectul fierbinte: Sancțiunile împotriva Chinei, în cazul în care aceasta furnizează arme Moscovei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele american Joe Biden și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Sursă foto: White House
Președintele american Joe Biden și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Sursă foto: White House

Cancelarul german Olaf Scholz și președinta Comisiei Europene Olaf Scholz vizitează Statele Unite, pentru convorbiri cu președintele Biden. Preşedintele american şi-ar dori ca aliaţii săi europeni să adopte o poziţie mai fermă faţă de China, din punct de vedere diplomatic, dar şi tehnologic şi economic.

Cancelarul german Olaf Scholz a sosit joi seara la Washington, unde urmează să se întâlnească vineri în tete-a-tete cu preşedintele american Joe Biden pentru discuţii care se vor concentra cel mai probabil pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, relatează dpa şi Reuters.

Este o vizită atipică: nu este prevăzută o conferinţă de presă după întâlnirea de vineri, iar Scholz nu este însoţit de ziarişti din Berlin, cum se întâmplă de obicei, scrie Agerpres.

Reuters mai notează că vizita cancelarului german la Casa Albă are loc într-un moment în care, conform mai multor oficiali americani şi altor surse, SUA vor să ia pulsul aliaţilor apropiaţi în legătură cu posibilitatea de a impune sancţiuni Chinei în cazul în care aceasta furnizează ajutor militar Rusiei în războiul din Ucraina. 

În pofida speculațiilor, întâlnirea de vineri "nu este un semn de criză, este o oportunitate de a aprofunda relaţia personală dintre cei doi lideri", a apreciat pentru Reuters Sudha David Wilp, şefa biroului din Berlin al think-tankului German Marshall Fund.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va fi primită vineri, 10 martie, la Casa Albă, de preşedintele SUA Joe Biden pentru convorbiri privind sprijinul acordat Ucrainei, dar şi subiecte mai puţin consensuale legate de climă sau China.

Întrevederea se va axa în cele din urmă şi pe "alte subiecte de securitate internaţională, inclusiv eforturile noastre comune pentru a răspunde provocărilor Chinei", se arată în comunicat.

Joe Biden şi Ursula von der Leyen vor discuta şi despre iniţiativele lansate pentru reducerea dependenţei europene de hidrocarburile ruseşti.

Cei doi lideri vor "aborda cooperarea puternică dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru a sprijini Ucraina" şi "sancţionarea Rusiei", a indicat Casa Albă într-un comunicat.

 

Statele Unite nu au "niciun indiciu că (Beijingul) a luat decizia" de a furniza arme Rusiei, dar această posibilitate "rămâne pe masă"

 

"Credem că această decizie nu ar fi în interesul Chinei şi a reputaţiei sale internaţionale, căreia îi acordă o mare importanţă", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al executivului american pe probleme de securitate naţională, în timpul unui briefing de presă la Casa Albă.

"Le-am împărtăşit îngrijorarea noastră chinezilor", a adăugat el.

Statele Unite sunt angajate într-o vastă ofensivă diplomatică, avertizând China împotriva oricărui sprijin militar letal pentru Rusia, care, potrivit experţilor, ar putea schimba situaţia în acest conflict, care a intrat în al doilea an şi nu are nicio soluţie la orizont.

China a negat puternic aceste acuzaţii, aduse iniţial de şeful CIA.

Cancelarul german Olaf Scholz, care va fi primit vineri, la Casa Albă, de preşedintele american Joe Biden, a cerut Chinei joi să nu furnizeze arme "agresorului rus" al Ucrainei, în timp ce Franţa a cerut Beijingului să dea dovadă de "prudenţă".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel