Europa va avea o Forță de Reacție Rapidă, dar Polonia e pregătită și de următorul pas. Sikorski: Avem nevoie de o Apărare Europeană

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Țările UE creează în prezent o forță comună de desfășurare rapidă, o adevărată ”Legiune Europeană”, cum este numită de ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski.

Într-un interviu acordat ziarului grec Kathimerini, Sikorski pledat pentru o mai mare implicare a statelor UE în direcția apărării comune, reluând ideea lansată anterior de președintele francez Emmanuel Macron, care a cerea crearea unei „armate europene unite” încă din 2018.

„A vorbi despre o armată a UE provoacă confuzie inutilă pentru că evocă fuziunea armatelor naționale, ceea ce nu cred că se va întâmpla vreodată. Cu toate acestea, suntem în proces de formare a capacității militare europene (a UE), privind Forța de Reacție Rapidă. Eu o numesc Legiunea Europeană”, a spus Sikorski, care a cerut, de asemenea, consolidarea capacităților europene de apărare.

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski

„Americanii sunt angajați într-o rivalitate cu Republica Populară Chineză, iar Putin s-a făcut, împotriva dorinței noastre, dușmanul nostru. Prin urmare, trebuie să ne asumăm o mare parte a poverii din punct de vedere al apărării”, a subliniat Sikorski.

 

UE trebuie să aibă propria sa armată?

 

Italia a semnalizat încă de acum câteva luni că Uniunea Europeană ar trebui să-și creeze propriul grup de forțe militare.„Dacă vrem să fim pacificatori în lume, avem nevoie de o armată europeană. Și aceasta este o condiție de bază pentru ca noi să avem o politică externă europeană eficientă”, a spus el într-un interviu acordat, în ianuarie, pentru cotidianul italian LaStampa.

Ideea pare să prindă rădăcini și la Varșovia. Sikorski a încurajat crearea Forței Europene de Reacție Rapidă, care să funcționeze alături de armatele naționale ale statelor membre individuale încă din februarie. Din declarația actuală a lui Sikorski, se pare că acest proces a fost pus în mișcare.

Totuși, oficialul polonez merge mai departe, și pledează pentru o integrare militară mai profundă.

„Apărarea europeană este o idee al cărei timp a venit. Cetățenii europeni cer o uniune a apărării. Trebuie să fim pregătiți pentru a ne proteja mai bine poporul. Țări precum Polonia și Grecia cheltuiesc procente mari din PIB-ul lor pentru apărare de ani de zile, așa că avem autoritatea să vorbim despre asta”, a precizat ministrul polonez de externe, în interviul acordat zilele trecute publicației elene.

The Washington Post, citând sursele sale, relata că la Conferința de Securitate de la München de la mijlocul lunii februarie, liderii europeni au început să discute despre crearea unei structuri paralele cu NATO care să acopere întreg continentul și să devină o „alternativă credibilă” la NATO, dacă Statele Unite ar refuza să garanteze securitatea Europei.

 

Primul exercițiu militar al UE, organizat în octombrie 2023

 

Aproximativ 2.800 de militari au participat la mijlocul lui octombrie 2023 la primul exercițiu militar al Uniunii Europene.

”Scopul este de a stimula gradul de pregătire și interoperabilitatea dintre armatele țărilor UE, precum și de a avansa către crearea așa-numitei capacități de Reacție Rapidă”, spunea atunci  Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, citat de Euronews.

La exercițiul militar de o săptămână au participat 31 de unități, inclusiv mijloace maritime, aeriene, terestre, spațiale și cibernetice din Austria, Franța, Ungaria, Irlanda, Italia, Malta, Portugalia, România și țara gazdă Spania.

Planificarea pentru următoarele exerciții comune este deja în curs, Germania fiind așteptată să conducă cea de-a doua ediție, programată pentru a doua jumătate a anului 2024.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel