Europa încă glumește cu apărarea. Înalt oficial al Apărării estoniene demisionează în semn de protest

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Estonia
Sursă foto: Ministerul Apărării din Estonia

Un semnal de alarmă pentru toată Europa este tras de la Tallin. Secretarul permanent al Ministerului eston al Apărării, Kusti Salm, și-a înaintat demisia din funcție invocând lipsa de acțiune a guvernului. Salm a spus că Estonia trebuie să cheltuiască cel puțin încă 1,6 miliarde de euro pe muniție pentru a aborda o penurie "critică".

După ce a preluat funcția în mai 2021, Salm va părăsi postul înainte de a-și încheia mandatul de cinci ani în 2026. El a anunțat că va pleca din proprie inițiativă la sfârșitul lunii august.

Demisia lui Salm este un semnal de alarmă pentru situația apărării țării sale. Doar în acest fel, ”putea spune lucrurile public”.

Salm a declarat miercuri că atât el, cât și șeful în retragere al Forțelor de Apărare ale Estoniei, generalul Martin Herem, au făcut în mod repetat propuneri guvernului de a crește stocurile de muniție ale Estoniei.

"Din păcate, Estonia se află astăzi într-o situație în care această decizie nu a fost luată. Pentru a putea spune aceste lucruri public, am decis să demisionez", a spus el.

"Dacă Estonia nu ia decizii pentru a-și crește stocurile de muniție, trebuie să luăm în considerare că politica de apărare și securitate a Estoniei este una de tip 'speranță'', a precizat oficialul.

 

Rusia se mișcă mai rapid decât NATO în perfecționarea mașinăriei de război

 

El a mulțumit diferitelor agenții și Forțelor de Apărare și a adăugat că apărarea a devenit o prioritate sub guvernele conduse de prim-ministrul Kaja Kallas. Dar a atras atenția că trebuie făcut mai mult.

,,Astăzi, Rusia se mișcă mai rapid în dezvoltarea mașinii sale de război decât pot ține pasul Estonia și aliații săi. În opinia mea, pe termen scurt, avem nevoie de decizii politice cu impact pe termen lung asupra securității, în special o investiție de 1,6 miliarde de euro pentru a aborda penuria critică de muniție", a spus Salm.

Aliații nu fac suficient, iar singurul lucru care descurajează Rusia este credibilitatea militară, nu discursurile, potrivit lui Salm.

Oficialul și-a exprimat îngrijorarea față de ritmul lent și finanțarea insuficientă a capacităților de apărare ale Estoniei, de faptul că aliații nu fac suficient, precizând totodată că vede paralele cu anul 1939, când a început al Doilea Război Mondial. Deocamdată, nu există nicio amenințare militară directă astăzi, deoarece trupele care erau staționate de cealaltă parte a frontierei estone luptă în Ucraina, a precizat Salm.

,,Dar dacă războiul din Ucraina se va încheia sau Rusia va decide să mute aceste unități înapoi la est de Estonia și Letonia, amenințarea va reveni. Și amenințarea militară reală nu poate fi atenuată cu mesaje patriotice mai noi și mai bune sau discursuri ținute la forumuri internaționale. Singurul lucru care funcționează este credibilitatea militară, în care atât Federația Rusă, cât și poporul eston cred ferm".

Kusti Salm a fost desemnat, în mai, Europeanul Anului în Estonia și a fost beneficiarul mai multor medalii de stat, inclusiv una din partea Ucrainei.

 

Premierul Estoniei consideră acuzațiile exagerate

 

Un jurnalist de la Radioteleviziunea estoniană a întrebat-o pe premierul Kallas dacă guvernul este de acord cu declarația lui Kusti Salm.

,,Am citit acest lucru în presă. L-am întrebat atât pe Kusti Salm, cât și pe generalul șef al Forțelor de Apărare Estoniene), Martin Herem, despre lucrurile pe care le-am citit în presă, iar ministrul de finanțe s-a așezat și a făcut un plan", a răspuns Kallas.

,,Aceste acuzații sunt exagerate și nu înțeleg de ce sunt făcute. Nu am putut avea o dezbatere pentru a pune aceste întrebări?", a precizat aceasta.

Și totuși, în urmă cu aproape două luni, cel mai înalt general estonian a avertizat exact despre același lucru, ca și Salm.

În ianuarie 2024, generalul Martin Herem care comandă toată Armata estoniană și-a anunțat demisia prematură din funcție, care va intra în vigoare pe 30 iunie. Mandatul său ca Șef al Forțelor de Apărare expira în 2025. Deși generalul nu a dorit să precizeze, atunci, care sunt cauzele pentru care și-a înaintat demisia, în aprilie Herem a cerut ca Estonia să își crească cheltuielile pentru apărare la 5% și să investească 1,5 miliarde de euro în muniție, aceeași cerere pentru care Kusti Salm își sacrifică funcția.

Un alt oficial estonian remarcă o anumită tendință la nivel continentului care ar putea da tonul în toate capitalele europene.

Europa „nu ia în serios situația actuală”, a declarat Marko Mihkelson, președintele comisiei de afaceri externe a parlamentului eston, potrivit publicației americane Breaking Defense (12 iunie).

În decembrie, guvernul estonian a cerut țărilor europene să angajeze 0,25% din produsul lor intern brut pentru apărarea Ucrainei și a prezentat o strategie pas cu pas pentru a folosi acești bani pentru a furniza suficiente arme și pregătire pentru a aduce Moscova la masa de negocieri, provocând pierderi la o rată mai mare decât ar putea reface Rusia.

Capitalele europene au răspuns pozitiv, dar fără prea multă convingere, a spus un oficial eston al apărării, precizează Breaking Defense.

Estonia, țara NATO pentru care generalii comandanți de la Bruxelles și-au făcut mereu griji că ar putea fi atacată de Rusia pentru a testa unitatea nord-atlantică, îndeamnă la creșterea mai pronunțată a cheltuielilor cu apărarea.

Cheltuielile europene pentru apărare ar trebui să fie o idee de bază a spus Kalev Stoicescu, președintele Comisiei de Apărare a parlamentului estonian. „Trebuie să înțelegem că aceasta nu este o risipă de bani”, a spus el, remarcând locurile de muncă și inovația create de investițiile în apărare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel