Etnicii români din Ucraina cer un Consulat la Ismail

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Întâlnire a etnicilor români cu E.S. Cristian Leon ŢURCANU, ambasadorul României în Ucraina
Întâlnire a etnicilor români cu E.S. Cristian Leon ŢURCANU, ambasadorul României în Ucraina

Pe 7 decembrie 2020, patru asociații ale etnicilor români din regiunea Odesa, din Ucraina, au trimis Ministerului Afacerilor Externe al României o nouă scrisoare deschisă, în care reiterează necesitatea înființării unui consulat al României în orașul Ismail, din sudul Basarabiei Istorice.

Demersul mediului asociativ reprezintă o reacție de nemulțumire față de răspunsul Diplomației de la București la prima scrisoare pe subiectul deschiderii consulatului. În urmă cu aproape trei luni, pe 10 septembrie, asociațiile respective au expediat Ministerului român de Externe, o primă scrisoare în care se subliniază ”necesitatea stringentă de înființare la Ismail (…) a unui Consulat al României”.

Potrivit agenției de știri BucPress din Cernăuți, semnatarii scrisorii sunt nemulțumiți de intenția autorităților române de înființare a unui Birou consular la Ismail, ca parte integrantă a Consulatului General al României la Odesa, și solicită înființarea unui veritabil consulat, asemănător celui de la Slatina, din regiunea Transcarpatia.

Aceștia argumentează că în nou înființatul raion Ismail trăiesc 65.000 de persoane care vorbesc limba română. Acestea reprezintă aproximativ 30% din populația raionului și aproximativ trei sferturi din populația românească a celor trei noi raioane sud-basarabene – respectiv Ismail, Bolgrad și Bilhorod-Dnistrovskiy (Cetatea Albă), precum și 50% din numărul total al comunității românești din întreaga regiune Odesa.

De asemenea, în scrisoarea de ieri se solicită ca înființarea consulatului să devină o prioritate, iar termenul de operaționalizare a acestuia să fie devansat din anul 2025 - cum a preconizat Ministerul de Externe al României, la  perioada 2021 – 2022. Urgentarea este explicată prin faptul că Ucraina implementează într-un ritm alert reforma educației, care urmează a fi definitivată la 1 septembrie 2023, perspectiva fiind ucrainizarea totală a învățământului școlar românesc din țara vecină. În raionul Ismail peste 2500 de elevi învață în limba română, în cadrul a 11 școli în care, majoritatea claselor sunt cu predare în limba română.

Semnatarii scrisorii sunt:

- Mihail Mecineanu, Președinte al Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Odesa;

- Nicolae Moșu, Președinte al Asociației Național-Culturale ”Valul lui Traian” a Românilor din raionul Tatarbunar;

- Petru Șchiopu, Președinte a Filialei regionale Odesa a Alianței Creștin-Democrate a Românilor din Ucraina (ACDRU)

- Anatol Popescu, Preşedinte fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale ”Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa.

 

Comentariul autorului: Ucraina a divizat etnicii români din Ucraina (un total de aproximativ 410.000) în două grupuri – români (151.000) și moldoveni (259.000), plecând de la faptul că există statul Republica Moldova. Astfel, românii din regiunea Odesa au fost considerați oficial moldoveni, de către statul ucrainean, și lipsiți de ajutorul pe care l-ar fi putut primi din partea României.

Recent, în Ucraina, problema educației în limba minorităților maghiară, română și bulgară a început să fie pusă de la nivelul organizațiilor neguvernamentale, prin evaluarea nivelului de trecere a examenului la limba ucraineană. În acest sens, s-a argumentat că necunoașterea limbii ucrainene va genera pentru tineri probleme privind accesul la învățământul superior, integrarea socială și în obținerea de locuri de muncă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel