Estonia şi Letonia solicită despăgubiri pentru ocupaţia sovietică

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
ministrul justiției din Letonia, Dzintars Rasnačs
ministrul justiției din Letonia, Dzintars Rasnačs

Miniștrii de justiție din cele două state balitice au prezentat un studiu juridic privind modul de abordare asupra acestei probleme din perspectiva dreptului internațional, potrivit UNIAN şi Deschide.md.

Marți, 21 august, ministrul justiției din Letonia, Dzintars Rasnačs, și omologul său estonian, Urmas Reinsalu au anunțat într-o declarație comună că ambele țări investighează posibilitățile de a prezenta mai multe cereri de despăgubiri Rusiei, succesorul Uniunii Sovietice.

Intenția este conținută într-o declarație comună a celor doi oficiali, care a fost publicată pe site-ul Ministerului Justiției de la Tallin. Decizia a fost luată în urma unei întrevederi între cei doi oficiali.

„Miniștrii de Justiție au subliniat necesitatea păstrării memoriei victimelor regimului de ocupației sovietică și de a cere despăgubiri de la Federația Rusă pentru ocupația sovietică, în calitate de succesoare al Uniunii Sovietice”, se arată în declarație.

Cele două guverne "respectă victimele regimurilor de ocupație și cooperarea valorică în interpretarea patrimoniului istoric pentru a asigura independența țărilor noastre, principiile democrației și statul de drept", se precizează în declarație .

Miniștrii de justiție au prezentat un studiu juridic cu privire la modul de abordare a problemei din perspectiva dreptului internațional, inclusiv a măsurilor posibile de abordare a problemei la nivelul ONU.

În anul 2016, o comisie specială creată în Letonia a prezentat un raport în care se spune că în timpul ocupației sovietice economia letonă a suferit pierderi de peste 185 de miliarde de dolari, iar pierderile demografice și ecologice depășesc alte câteva zeci de miliarde de dolari.

În 2015, miniștrii Justiției din cele trei țări baltice - Letonia, Estonia și Lituania - au semnat o Declarație în care se angajează să se susțină reciproc în demersurile privind obținerea despăgubirilor pentru ocupația sovietică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel