Estonia a anunţat valoare daunelor provocate de ocupația sovietică

S.I. Catalin / 15 oct 2018 / 14:38

Comisia Ministerului Justiției estonian a estimat daunele provocate de ocupația Estoniei de către Uniunea Sovietică la aproximativ 92 miliarde de ruble (circa 1,2 miliarde de euro la cursul actual), scrie ERR care citează raportul comisiei.

Președintele comisiei, istoricul Toomas Hiio, consideră că Estonia nu poate renunța să studieze pierderilor suferite și să nu facă cereri de despăgubire, deoarece aceasta ar însemna recunoașterea alipirii voluntare la URSS, potrivit pagina de rusia.

„Dreptul internațional ne permite să cerem despăgubiri în judecată pentru pierderile asociate ocupației și, în trecut, acest lucru a fost făcut de câteva țări. Uniunea Sovietică a ocupat Estonia în 1940, iar puterea de ocupație este responsabilă pentru toată perioada de ocupație. Refuzul din partea noastră de a cere despăgubiri poate fi considerat ca recunoaștere a aderării voluntare la Uniunea Sovietică. În acest caz, vor fi uitaţi zeci de mii de cetățeni care au fost victime ale regimului sovietic, și va fi recunoscute ca absurde și inutile acțiunile acelora care au luptat împotriva puterii de ocupație”, a declarat șeful Comisiei de evaluare a pagubelor ocupației sovietice.

Potrivit lui Urmas Reinsalu, ministrul estonian al justiției, multe pierderi nu pot fi evaluate în bani, de exemplu distrugerea statalității, culturii, educației și a dezvoltării unei societăți libere. Reinsalu consideră că este necesară continuarea lucrărilor privind evaluarea daunelor.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy