Rusia încearcă din nou să recurgă la „terorismul nuclear”? Mai mulţi mercenari ruşi ai Wagner Group controlează acum centrala nucleară din Zaporojie

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Wagner Group
Wagner Group

Compania militară privată rusă, cunoscută sub numele de "PMC" "Wagner Group", se află pe lista lungă a instrumentelor pe care Rusia le foloseşte pentru a-şi atinge scopurile, atât în Ucraina, cât şi în alte state. Pentru a-și masca acţiunile, care de multe ori seamănă cu cele ale unor grupări teroriste, această organizaţie se ascunde sub masca unei ''companii militare private'', care nu are însă nimic de-a face cu modul în care este înțeles acest termen în lumea civilizată.

Spre deosebire de PMC-urile (companii militare private) din statele democratice, ai căror angajați respectă cu strictețe legislația internațională și națională, membrii "Wagner Group" nu se ghidează în activitatea lor nici după norme legale, nici după valori morale.

"Wagner" a adunat în rândurile sale mercenari, oameni dornici să participe la conflicte militare, dar și persoane care au fost condamnate la ani grei de detenţie, acordând prioritate celor care au execut o pedeapsă pentru crimă.

Analiştii publicaţiei ucrainene Sprotyv precizează că Wagner Group este finanțat în întregime de guvernul rus de la bugetul de stat și, în esență, lucrează exclusiv pentru conducerea Federației Ruse, îndeplinind toate obiectivele regimului Putin.

La rândul său, lipsa statutului juridic al companiei facilitează Kremlinului să se absolve de orice acuzații aduse la adresa mercenarilor "Wagner", iar aceştia  continuă să facă ''munca murdară'' a celor de la centru.

Potrivit fondatorului grupului, Dmitri Utkin, fost ofițer al forțelor speciale ruse și susținător al ideologiei naziste, contractul pe care o persoană îl semnează cu "Wagner" - este un pact cu diavolul. 

După ce și-a început activitatea în 2014, în timpul agresiunii ruse din estul Ucrainei, "Wagner" s-a dovedit a fi un instrument eficient prin care Kremlinul îşi poate realiza toate interese şi obiectivele.

Wagner Group şi-a extins rapid activitatea în Orientul Mijlociu, Africa și chiar în America de Sud, iar Kremlinul i-a încurajat pe membrii organizaţiei să opereze cu o libertate absolută.

În urmă cu câțiva ani, mass-media a publicat în mod repetat imagini cu mercenari "Wagner" care ucideau oameni cu barosul, îi decapitau și îi ardeau de vii. Dar aceste fapte nu au convins atunci lumea să recunoască "Wagner" ca organizație teroristă și Rusia ca țară-sponsor al terorismului.

Încă de la începutul invaziei ruse, mercenarii "Wagner" au participat activ la agresiunea împotriva Ucrainei, multiplicând lista deja lungă a crimelor comise. Cu toate acestea, situația actuală este mult mai periculoasă și amenință întreaga omenire, deoarece este deja ''terorism nuclear'' ceea ce fac acum mercenarii "Wagner" la centrala nucleară de la Zaporojie.

De la începutul lunii martie, ocupanții ruși au pus stăpânire pe centrala nucleară Zaporojie - cea mai mare centrală nucleară din Europa. În speranța unui "blitzkrieg" de succes, invadatorii ruşi au plănuit să menţină controlul asupra acestui obiectiv, dar când "operațiunea specială" s-a dovedit a nu fi ușor de realizat, iar posibilitatea unei înfrângerii în Ucraina a apărut pe masa Kremlinului, Moscova a decis să recurgă la șantajul nuclear.

Comandamentul rus a dat ordinul de a submina centrala nucleară, la care militarii forțelor armate ruse au refuzat categoric să se conformeze.

Reprezentanții de la "Rosgvardia", în ciuda declarațiilor zgomotoase ale comandamentului, au întârziat și ei să dea curs ordinelor, fiind pe deplin conștienți de faptul că consecințele acțiunilor lor ar putea fi o catastrofă nucleară, care ar depăși cu mult Cernobîl prin amploarea să.

De fapt, mercenarii "Wagner" au fost implicați în executarea acestui ordin, care a confirmat în cele din urmă statutul lor de organizație teroristă.

Exploatarea centralei nucleare din Zaporojie pune nu numai Ucraina, ci și întreaga Europă în pericol şi în faţa unei noi catastrofe nuclear, iar lumea trebuie să realizeze acest lucru în mod clar.

Personalul companiei militare private ruse „Wagner” a primit ordin de a planta dispozitive explozive la centrala nucleară din Zaporojie, situată în sudul Ucrainei, unde Rusia a adunat forțe semnificative anticipând o contraofensivă ucraineană, au precizat mai multe surse pentru publicaţia DefenseExpress.

Astfel, Rusia încearcă din nou să recurgă la „terorismul nuclear” folosind centrala nucleară pentru a amenința Ucraina cu o catastrofă nucleară de un nivel fără precedent

La centrala atomo-electrică din Zaporojie, cea mai mare din Europa și pe care invadatorii ruşi ameninţă acum să o arunce în aer, sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear. 

„Dacă Rusia va decide să comită un atac terorist, dezastrul nuclear va afecta deopotrivă teritoriile Rusiei şi Ucrainei”, a avertizat, in urma cu doua zile, şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram.

„În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei, ci şi (peninsula) Crimeea (ocupată de ruşi) şi Rusia însăşi. O bombă nucleară conţine nouă kilograme de uraniu sau plutoniu, iar centrala noastră are 1.200 de tone. Contaminarea poate fi destul de mare, dar (...) este ca la ruleta rusească, a spus Staruh, conform Agerpres.

„Situaţia la centrala nucleară este periculoasă şi tensionată din martie 2022, când invadatorii ruşi au deschis pentru prima dată focul asupra reactorului nr.3. Dar acum reprezentanţii Rusiei au anunţat direct că sunt gata să supună Ucraina şi întreaga Europă unui risc nuclear, susţine acelaşi oficial ucrainean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel