E pregătită Armata Rusă pentru o ofensivă majoră? ISW: Rusia nu are suficiente rezerve / H. Bucur-Marcu: ”Militarii ruși înaintează doar câțiva zeci de metri pe zi”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Analiștii de la ISW preconizează că, cel mai probabil, ofensiva rusă se va încheia fără a atinge obiectivul stabilit și fără succese semnificative din punct de vedere operațional. În același timp, unii experți ucraineni atrag atenția asupra pericolului reprezentat de masarea forțelor aeriene ruse la granița cu Ucraina.

Încercările Rusiei de a avansa continuă în regiunea Luhansk, dar cu toate acestea, forțele ruse nu au suficiente rezerve pentru a extinde sau intensifica atacurile lor, relatează Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) .

„Lipsa mai multor unități de tancuri indică faptul că armata rusă are probleme cu înlocuirea echipamentelor, în special a tancurilor pierdute în timpul operațiunilor ofensive anterioare nereușite”, se arată în raport.

Analiștii notează că forțele terestre ruse operează în cadrul unităților obișnuite și nu ca parte a unor grupuri tactice de batalion sau a altor structuri temporare (Rusia a folosit BTG în primele luni ale invaziei n.r.).

Situația în Regiunea Luhansk - ISW

În același timp, rușii s-ar putea să mai aibă în rezervă unele unități mecanizate refăcute. Cu toate acestea, conform ISW, este puțin probabil ca implicarea acestor rezerve în regiunea Luhansk să schimbe semnificativ cursul ofensivei.

Unitățile aeropurtate sunt împrăștiate pe front, completând treptat și înlocuind din ce în ce mai mult trupele Wagner în ofensivele sale în zona Bahmut și menținând o prezență în sudul Ucrainei, precum și o prezență limitată în regiunea Luhansk, mai arată ISW.

Potrivit institutului, ofensiva rusă este probabil să continue o perioadă de timp și poate câștiga temporar avânt după ce ultimele rezerve vor fi implicate (dacă se va lua decizia de a fi desfășurate). Dar, cel mai probabil, se va încheia fără a atinge obiectivul stabilit și succese semnificative din punct de vedere operațional.

Analistul militar Hari Bucur-Marcu declara că succesele militare ale Rusiei din ultimele săptămâni sunt nesemnificative, raportat la sutele de mii de recruți implicați în invazia Ucrainei. În loc să înainteze 15-20 de km pe zi, Forțele Rusiei câștigă câțiva zeci de metri zilnic, ceea ce este puțin, arăta analistul.

 

Posibilitatea unui atac surpriză - Aviația rusă, concentrată la granițele Ucrainei

Andri Yusov, oficial al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, declara zilele trecute că armata rusă a concentrat aproximativ 450 de avioane și 300 de elicoptere la bazele sale aeriene de vest, care se află la 200 de kilometri de granița cu Ucraina.

Vestea nu are cum să fie una liniștitoare. Potrivit unor analiști, nu trebuie exclus scenariul în care F. Rusă ar putea încerca un nou atac la scară mare, similar celui din 24 februarie 2022.

General-locotenent (în rezervă), Igor Romanenko, fostul locțiitor al șefului Statului Major General ucrainean în perioada 2006 – 2010, vorbește despre o amenințare serioasă la frontiera Ucrainei cu F. Rusă. Astfel, potrivit acestuia, Armata rusă a masat în apropierea graniței cu Ucraina un număr impresionant de aeronave, care ar putea fi folosite pentru un atac masiv.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel