Erdogan va participa la AG-ONU și declară categoric: Rusia ar trebui să returneze Ucrainei teritoriul ocupat. ”Putin încearcă să termine asta cât mai curând posibil”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că returnarea teritoriilor Ucrainei capturate de Rusia va facilita procesul de negocieri privind încheierea războiului.

Războiul din Ucraina va fi cea mai importantă problemă la Adunarea Generală a ONU de la New York săptămâna aceasta, spune Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell.

Iar Turcia este conștientă de rolul său ca principal mediator între președinții Rusiei și a Ucrainei. Recep Tayyip Erdogan a declarat că, în zilele în care a fost prezent în Uzbekistan, a purtat „convorbiri foarte lungi” cu președintele Putin.

 

”Putin încearcă să termine asta cât mai curând posibil”

 

Liderul de la Ankara spune că a sesizat o schimbare de atitudine la Vladimir Putin. Președintele rus a făcut un prim pas pentru a ieși din criza profundă generată de agresiunea Rusiei în Ucraina.

”Atitudinea Rusiei este esențială. Am avut întâlniri ample cu Putin în Uzbekistan. Mi-am dat seama că de fapt încearcă să termine conflictul cât mai curând posibil. Această situație în care ne aflăm acum este o mare problemă”, a declarat Erdogan, pentru PBS.

Foto: Erdogan și Putin, în Uzbekistan

"În acest moment, de exemplu, s-a ajuns la un acord privind schimbul a 200 de ostatici. Aceasta este o evoluție bună. Pentru că cu acești ostatici s-a făcut acolo un pas foarte important”, a spus Erdogan.

 

Acord de pace cu restituirea teritoriilor ocupate

 

Totuși, răspunzând la întrebarea dacă Moscova are dreptul să păstreze teritoriile ocupate de la 24 februarie, Erdogan a fost extrem de tranșant, declarând că Rusia ar trebui să returneze Ucrainei teritoriul ocupat, ca o condiție pentru un acord de pace.

Nu , fără îndoială, nu. Pământurile care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei.

Când vorbim de acord reciproc, la asta ne referim. Dacă se va stabili pacea în Ucraina, returnarea teritoriului care a fost invadat va deveni cu adevărat importantă. Acesta este ceea ce se așteaptă”, a spus Erdogan.

El a mai subliniat că, încă din 2014, la întâlnirile cu președintele rus Vladimir Putin, îl îndeamnă să returneze Crimeea anexată.

”Sunt și compatrioții noștri. Le-am spus (rușilor n.r.) că dacă faceți acest pas, ne va liniști, va liniști Ucraina și va liniști tătarii din Crimeea. Dar, din păcate, de atunci, niciun pas în această direcție nu a fost făcut”, a spus președintele turc.

”Nicio invazie nu poate fi justificată. O invazie nu poate fi justificată”, a conchis președintele turc.

 

Peter Szijjarto: Sancțiunile asupra Rusiei afectează Europa

Ministrul de externe ungar a spus că Uniunea Europeană nu ar trebui să ia în considerare noi sancțiuni împotriva Rusiei, deoarece acest lucru nu ar face decât să aprofundeze criza aprovizionării cu energie și să dăuneze Europei.

„UE ar trebui să înceteze să mai menționeze cel de-al optulea pachet de sancțiuni, ar trebui să înceteze să indice măsuri care nu ar face decât să aprofundeze și mai mult criza aprovizionării cu energie”, a spus Peter Szijjarto în declarația sa, potrivit Reuters.

 

Annalena Baerbock: Germania este ferm alături de Ucraina

 

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a subliniat rolul cheie al Națiunilor Unite în gestionarea crizelor globale înaintea unei călătorii la New York pentru Adunarea Generală a ONU care începe marți.

Cu toate acestea, Baerbock a adăugat că Adunarea Generală de săptămâna aceasta nu va fi „ca precedentele”, acuzând Moscova că atacă principiile pe baza cărora a fost întemeiată Națiunile Unite prin invadarea Ucrainei.

"Avem nevoie de Națiunile Unite să găsească soluții comune la problemele globale. Nicio țară nu ar trebui să trăiască cu frica unui atac al unui vecin mai puternic", a spus Baerbock.

Ministrul german al Afacerilor Externe a subliniat că Germania este ferm alături de Ucraina și va continua să o susțină „cu tot ce este necesar” pentru a instaura pacea.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel