Erdogan: Turcia a început desfăşurarea militară în Libia

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat duminică seara că a început desfăşurarea militarilor turci în Libia în sprijinul guvernului libian recunoscut de ONU, transmit agenţiile Reuters şi AFP.

,,Misiunea soldaţilor noştri acolo este să coordoneze (...) Soldaţii noştri au început să fie desfăşuraţi progresiv'', a afirmat Erdogan într-un interviu acordat postului CNN Turk.

Turcia este una dintre ţările susţinătoare ale Guvernului de Uniune Naţională (GNA) libian condus de Fayez al-Sarraj şi recunoscut de ONU, dar care se confruntă militar cu autoproclamata Armată Naţională Libiană (ANL), condusă de omul forte din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar, care desfăşoară o ofensivă pentru cucerirea capitalei Tripoli.

Parlamentul libian, care nu recunoaşte legitimitatea Guvernului de Uniune Naţională de la Tripoli şi îl susţine pe mareşalul Haftar, a votat sâmbătă ruperea relaţiilor cu Turcia ca urmare a acordului militar încheiat între Ankara şi guvernul lui Fayez al-Sarraj, cerând în plus ca acesta din urmă să fie judecat pentru "înaltă trădare", potrivit Agerpres.

Mareşalul Haftar beneficiază de sprijinul Emiratelor Arabe Unite, Arabiei Saudite, Rusiei şi Franţei, în timp ce guvernul recunoscut de ONU este susţinut politic şi militar de Turcia şi Qatar.

După ce cu opt ani în urmă NATO a contribuit militar la victoria diferitelor grupări armate eterogene împotriva dictatorului Muammar Gaddafi, Libia este astăzi un stat eşuat în care autoritatea guvernului recunoscut internaţional se reduce la capitala Tripoli, încercuită de trupele lui Khalifa Haftar, în timp ce estul ţării este controlat de acesta din urmă, iar numeroasele grupări armate îşi dispută supremaţia şi se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel