Erdogan se află mult în urma principalului său rival. Unul dintre adversarii lui Erdogan s-a retras cu trei zile înainte de primul tur de alegeri

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este devansat cu cel puţin cinci puncte procentuale de principalul său rival Kemal Kilicdaroglu într-un aşteptat sondaj realizat de institutul Konda, înaintea alegerilor prezidenţiale care au loc duminică, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Datele sociologice rezultate întregesc tabloul electoral nefavorabil pentru Erdogan, care se confruntă cu cea mai serioasă provocare a domniei sale de douăzeci de ani. 

Potrivit acestui sondaj, Erdogan este susţinut de 43,7% dintre alegători, iar Kiliçdaroglu de 49,3%, ceea ce ar însemna că acestuia din urmă i-ar lipsi foarte puţin până la majoritatea necesară pentru a câştiga în primul tur. Cei doi ar urma să se confrunte într-un al doilea tur de scrutin pe 28 mai.

Rezultatele sondajului au întărit impresia că Erdogan se află în faţa celui mai greu test din cele două decenii de când se află la putere. Ele vin în concordanţă cu cele alte altor sondaje în care pe primul loc se poziţionează tot Kiliçdaroglu, liderul taberei opoziţiei ce reuneşte partide seculariste, conservatoare şi naţionaliste.

O mică lovitură suferită de Erdogan: unul dintre cei patru candidaţi îşi retrage candidatura

Muharrem Ince, unul dintre cei patru candidaţi la alegerile prezidenţiale din Turcia din 14 mai, a anunţat joi că îşi retrage candidatura, informează AFP.

''Îmi retrag candidatura", a declarat într-o conferinţă de presă liderul partidului Memleket (Patria), creditat cu 2 până la 4% din intenţiile de vot în ultimele sondaje de opinie.

În ultimele zile, mai mulţi membri ai partidului său au demisionat de teamă că prin candidatura sa l-ar împiedica pe Kemal Kilicdaroglu, principalul candidat al opoziţiei, să câştige în faţa preşedintelui Erdogan, aflat la putere de douăzeci de ani.

Ince şi-a justificat decizia spunând că alianţa de opoziţie condusă de Kilicdaroglu l-ar "învinovăţi în întregime" dacă ar pierde în faţa şefului statului.




Conform aceluiaşi sondaj, realizat între 6-7 mai, sprijinul pentru ceilalţi doi candidaţi se situează la 4,8% pentru Sinan Ogan şi 2,2% pentru Muharrem Ince.

Kemal Kiliçdaroglu este liderul celui mai important partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP).

Alegerile au loc la trei luni după devastatorul seism soldat cu peste 50.000 de morţi în Turcia şi care a lăsat milioane de persoane fără adăpost.

Institutul Konda, care publică un singur sondaj înaintea alegerilor, a intervievat direct 3480 de persoane din 35 de centre provinciale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel