Erdogan, mesaj către SUA: Interesele noastre comune cântăresc mult mai greu decât diferenţele

S.I. Catalin / 21 feb 2021 / 08:39

Interesele comune ale Turciei şi SUA contrabalansează diferenţele dintre aceşti doi aliaţi în cadrul NATO şi Ankara doreşte îmbunătăţirea cooperării cu Washingtonul în cadrul unei relaţii de tipul win-win (eu câştig - tu câştigi), a declarat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, într-un mesaj neaşteptat de conciliant în contextul tensiunilor cu SUA din ultimii ani, relatează Reuters şi AFP.

În luna decembrie Statele Unite au sancţionat Turcia pentru achiziţia sistemelor antiaeriene ruseşti S-400 - după ce din acelaşi motiv Turcia fusese exclusă din programul avionului american F-35 -, iar Ankara a reacţionat vehement în urma sprijinului acordat de Washington în Siria miliţiei kurde YPG, considerată în Turcia grupare teroristă.

O reacţie americană - considerată prea slabă de către Ankara - faţă de moartea în Irak a 13 turci reţinuţi de rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a devenit săptămâna aceasta o nouă sursă de tensiune, Erdogan acuzând Washingtonul că sprijină ''teroriştii'' kurzi.

De altfel, Ankara a privit cu neîncredere alegerea lui Joe Biden ca preşedinte al SUA, temându-se inclusiv de o accentuare a criticilor Washingtonului faţă de situaţia drepturilor omului în Turcia.

Totuşi, într-o înregistrare video difuzată sâmbătă de preşedinţia turcă pe Twitter, Erdogan îşi exprimă convingerea că ''interesele noastre comune cu Statele Unite cântăresc mult mai greu decât diferenţele de opinie''. Ankara doreşte o consolidare a cooperării cu SUA în cadru unei ''perspective pe termen lung pe o bază win-win'', adaugă preşedintele turc.

''Turcia va continua să-şi facă datoria într-o manieră demnă de legăturile de alianţă şi parteneriat strategic dintre cele două ţări'', mai spune Erdogan în acelaşi mesaj, admiţând totodată că aceste relaţii au fost recent ''serios puse la încercare''.

Anterior, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu şi noul secretar de stat american Antony Blinken au avut o primă discuţie telefonică, în care au abordat şi disputa declanşată în urma achiziţiei rachetelor antiaeriene ruseşti S-400 de către Turcia.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy