Erdogan acuză Moscova că nu doreşte o ''pace durabilă" în Siria

Eduard Pascu |
Data publicării:
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat miercuri atacurile aeriene ruseşti în Siria soldate cu zeci de morţi în rândurile rebelilor pro-Ankara, acuzând Moscova că nu doreşte o "pace durabilă" în această ţară devastată de război, relatează AFP.

"Faptul că Rusia a atacat un centru de antrenament al Armatei Naţionale Siriene în regiunea Idlib este semnul că o pace şi o stabilitate durabile nu sunt dorite", a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara.

Este prima reacţie a Turciei după loviturile ruseşti, care au vizat luni o tabără de instruire a "Faylaq al-Sham", o grupare aliată Ankarei, în nord-vestul Idlib, au ucis 78 de combatanţi şi au rănit alţi peste 90, foarte aproape de frontiera turcă. Atacurile s-au soldat cu cel mai mare număr de victime din ultimele opt luni în regiunea Idlib, ultimul bastion major jihadist şi al rebelilor în Siria, şi din care o parte scapă controlului Damascului, al cărui aliat-cheie este Moscova, transmite Agerpres.

Grupări rebele pro-Ankara au bombardat poziţii ale regimului sirian în provincie, ucigând 15 combatanţi loialişti, ca represalii la raidurile ruseşti, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO). În acelaşi timp, Erdogan a ameninţat miercuri cu o nouă ofensivă în Siria, dacă militanţii kurzi nu sunt eliminaţi de la graniţa turco-siriană, susţinând că Ankara are dreptul legitim să acţioneze din nou, potrivit Reuters. "Dacă teroriştii nu sunt eliminaţi, aşa cum ni s-a promis, avem dreptul legitim să ne mobilizăm încă o dată", a afirmat preşedintele turc, într-un discurs susţinut în faţa parlamentarilor din partidul său AKP în legislativul ţării.

În cursul ofensivei de acum un an, cu sprijinul rebelilor sirieni, Turcia a preluat controlul asupra unui teritoriu frontalier cu o lungime de 120 km şi o adâncime de circa 30 de km în nord-estul Siriei de la miliţia kurdă Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), pe care Ankara o consideră grupare teroristă. Această incursiune a fost condamnată pe larg de către aliaţii occidentali ai Ankarei, întrucât YPG era principala componentă a Forţelor Democratice Siriene (FDS) care a ajutat coaliţia internaţională condusă de SUA să învingă gruparea jihadistă Statul Islamic în Siria.

Provincia Idlib (nord-vest), cu trei milioane de locuitori, este dominată de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham, dar alte grupări rebele, mai puţin influente, sunt de asemenea active în zonă. Un armistiţiu decretat în martie în urma unui acord ruso-turc a stopat o nouă ofensivă a regimului Assad, care reuşise în câteva luni să ocupe câteva mici teritorii care îi scăpau de sub control.

Citește și: Apartenenţa Turciei la NATO, pusă în discuţie de fostul preşedinte francez François Hollande

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel