Emmanuel Macron: Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, trebuie să plece!

S.I. Catalin |
Data publicării:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat într-un interviu pentru săptămânalul Journal du dimanche că liderul de la Minsk Aleksandr Lukaşenko "trebuie să plece", informează duminică AFP.

,,Ceea ce se întâmplă în Belarus este o criză de putere, o putere autoritară care nu poate accepta logica democraţiei şi care se agaţă cu forţa. Este clar că Lukaşenko trebuie să plece", a declarat Macron, potrivit Agerpres.

Preşedintele Macron a declarat, de asemenea, că a fost "impresionat de curajul manifestanţilor" din Belarus. "Cunosc riscurile pe care şi le asumă manifestând în fiecare week-end şi totuşi continuă mişcarea pentru a ţine vie democraţia în această ţară care a fost lipsită de ea de atât de mult timp", a adăugat şeful statului francez. Emmanuel Macron consideră că "impun respect în special femeile care demonstrează în fiecare sâmbătă".

Peste 90 de persoane, în majoritate femei, au fost arestate în timpul mitingurilor de sâmbătă ale susţinătorilor opoziţiei.

În ceea ce priveşte rolul preşedintelui rus Vladimir Putin în găsirea unei soluţii la criza politică declanşată după realegerea contestată a preşedintelui Lukaşenko pe 9 august, Emmanuel Macron consideră că suntem încă departe de o astfel de ipostază.

"Întâmplător am vorbit cu Vladimir Putin pe 14 septembrie, în ziua în care l-a primit pe Lukaşenko la Soci. I-am spus că Rusia are un rol de jucat şi acest rol poate fi pozitiv dacă îl determină pe Lukaşenko să respecte adevărul urnelor şi să elibereze prizonierii politici. Asta a fost acum două săptămâni, suntem încă departe", a declarat preşedintele francez.

Emmanuel Macron va efectua de luni până miercuri prima sa vizită în Lituania şi Letonia, două state baltice care speră în sprijinul său în confruntarea cu criza politică din Belarus şi cu presiunile Rusiei.

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, s-a refugiat în Lituania, aminteşte AFP.

Preşedinţia franceză a indicat că "nu este exclus" ca Emmanuel Macron să se întâlnească la Vilnius cu opozanta belarusă.

Svetlana Tihanovskaia a declarat joi pentru Le Figaro că "aşteaptă multe" de la Macron şi speră că acesta "se va implica în a ne ajuta să ieşim din impas".

Franţa solicită o tranziţie paşnică în Belarus prin încheierea represiunii şi apoi prin iniţierea unui dialog care să ţină seama de voinţa populaţiei "evitând riscul unei represiuni mai mari sau chiar o intervenţie a Rusiei", a reamintit preşedinţia franceză. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel